Hírek

2005.04.11. 06:21

Ingyenprogramok érkeznek a teljes honi közoktatásba

B. M.

Lényegében a teljes magyar közoktatásra, a benne dolgozókra kiterjed a Tiszta szoftver program a következő három évben. Az informatikai tárca és a Microsoft megállapodása értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépei, a felsőoktatási hallgatók, oktatók, valamint az általános és középiskolák pedagógusainak otthoni gépeire is ingyen kerülhetnek fel programok. A szoftveróriás a Windows frissítési és Office termékeit bocsátja ingyenesen rendelkezésre. A 2008. február végéig szóló szerződéssel a nyílt forráskódú rendszerek és termékek további elterjedését kívánják elérni.

A mostani megállapodás előzménye az a szerződés, amelyet 2001-ben írtak alá az amerikai céggel. Akkor a hazánkban hivatalosan elismert felsőoktatási intézmények hallgatói és munkatársai részesültek a kedvezményben. A nevükben is jogtiszta programok ingyenes használatát szolgáló megállapodást tavaly kötötték, ennek megújítása a mostani szerződés. A jogtiszta szoftverek elterjesztése elsőrendű gazdasági érdek. Rendkívül fontos, hogy a közoktatásban dolgozók önhibájukon kívül se  használjanak bizonytalan eredetű programokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!