Hírek

2005.04.20. 00:00

Jedlik-féle éjjeli forgony

Lapunk munkatársai az éjféli esőben érkeztek a Váci úti Csodák Palotája elé. Sehol senki, az egész nem sok jót ígért. Annál nagyobb volt a meglepetésünk: bent több száz ember tolongott.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A fiatalok Härtlein Károly éjféli elektronikai előadásában gyönyörködnek
[/caption]Ez a próbálkozás egyedülálló a maga nemében – próbálja túlharsogni a zsivajt Makai Szilvia, a Csodák Palotája munkatársa. A szakember annak kapcsán nyilatkozott lapunknak, hogy hétfő este hat órakor Guinness- világrekord-kísérlet kezdődött a házban. A huszonnégy óráig tartó, érdekes bemutatókat felvonultató sorozat a játékok fizikájának ismertetésével indult. A negyvennyolc blokkból álló, félórás előadások megtartását tizennégy neves szakember vállalta.
A Reggel munkatársai Härtlein Károly költői nevű Kis éji indukció című okítására érkeztek. A éjféli időpont ellenére a teremben közel négyszáz ember zsúfolódott össze. A jórészt fiatalokból álló közönség pisszenés nélkül szemlélte a színpadon zajló eseményeket.

Az elektromosság titkai után a gőz-, robbanó- és villanymotorokra került sor. A lóerők világába Horváth Tamás vezette be a hallgatóságot. S ugyan a Watt-féle gőzgép végül nem indult el, de az egyszerű CD-ből készített hőmotor és a Jedlik Ányos szerkesztette „forgony” imbolygása kárpótolt bennünket az elmaradt élményért.

Az egykori raktárban ma csodák teremnek

A Csodák Palotája nem múzeum, iskola vagy játszóház – ám mindegyikből tartalmaz egy keveset. A közhasznú társaságként működő intézménynek három tulajdonosa van. Támogatói között található többek között az Országos Fejlesztési Bizottság, a Soros Alapítvány, az IBS és a Kürt Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!