Hírek

2005.04.20. 00:00

Kinek lesz savanyú a szőlő?

Az MSZP-ben továbbra is „eladható árunak” tartják Orbán Viktor tokaji ügyeit, amit kiemelten szeretnének kihasználni a szocialisták politikusai.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="154"] Nem mindig negatív élmények kísérik a szőlő- és borügyeket
[/caption]Értesüléseink szerint a közeljövőben is kiemelten kezeli majd az MSZP Orbán Viktor volt miniszterelnök úgynevezett tokaji ügyeit. Háttérbeszélgetéseinkből – több befolyásos pártemberrel – az derült ki, hogy a szocialisták fordulatként értékelik Orbánnak azt a tévéinterjúját, amelyben részben elismerte, hogy miniszterelnöksége idején tanácsokkal látta el feleségét a résztulajdonában álló vállalkozással kapcsolatban. Az MSZP-s nyilatkozatokból az derül ki, erre helyezik majd a hangsúlyt a témában megnyilvánuló pártpolitikusok is. Az ügyben akciótervet is kidolgoznak.

Összességében úgy tűnik, a politikai életnek csak a kormánypárti oldalát foglalkoztatja a volt kormányfő hét végi megnyilvánulása. Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint Orbán egyáltalán nem tisztázta magát a rávetődött gyanú árnyéka alól. – A részleges beismerés után egyértelművé vált: tisztázni kell a  helyzetet – tette hozzá. Nyakó István, az MSZP szóvivője annyit közölt: Orbán beszéde után az ügyben felállított parlamenti vizsgálóbizottság feladata lesz, hogy kiderítse az igazságot.

Saját pártjában nem tartják említésre méltónak a volt kormányfő szőlőügyeit. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője továbbra is az „Orbánt lejárató szocialista erőlködésnek minősítette az esetet, aminek napirenden tartása csak a politikai sárdobálással magyarázható”. A kisebbik ellenzéki pártot egyáltalán nem érdekli „a volt kormányfő körüli felhajtás”. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: az országban számos olyan gond van, amelynek megoldásán inkább kellene munkálkodniuk a politikusoknak.

Mint ismert, Orbán vasárnap az MTV-ben közvetve elismerte, hogy miniszterelnöksége idején adott tanácsokat a felesége résztulajdonában álló vállalkozás kapcsán. A kormányfő részben magának tulajdonította azokat a mondatokat is, amelyekről az Élet és Irodalom egy jegyzőkönyvre hivatkozva írt. De cáfolta, hogy részt vett a lapban megjelentetett cég közgyűlésén. Hozzátette: felesége csak azt kérdezte, hogy mit tehet és mit nem.

A közelgő kampány jelei

Kiszelly Zoltán politológus szerint már a választási kampány jelei figyelhetők meg az úgynevezett tokaji szőlőügyek körül zajló politikai csatározások kapcsán. Mindkét tábor a másik meghatározó figuráit támadja, azt gondolva, így képes megrogyasztani a másik felet. Ennek jó példája, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferenc meggazdagodását vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte. Nagy Esély van arra, hogy a két botrány kioltja egymást. Ha a választásokig a tokaji ügyben a bíróság helyreigazításra kötelezi az Orbánt támadó lapot, az a volt kormányfőt erősíti majd.

Szakács Árpád A közelgő kampány jelei Kiszelly Zoltán politológus szerint már a választási kampány jelei figyelhetők meg az úgynevezett tokaji szőlőügyek körül zajló politikai csatározások kapcsán.

Mindkét tábor a másik meghatározó figuráit támadja,

azt gondolva, így képes megrogyasztani a másik felet. Ennek jó példája, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferenc meggazdagodását vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte.

Nagy Esély van arra, hogy a két botrány kioltja egymást. Ha a választásokig a tokaji ügyben a bíróság helyreigazításra kötelezi az Orbánt támadó lapot, az a volt kormányfőt erősíti majd. Nem mindig negatív élmények kísérik a szőlő- és borügyeket -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!