Hírek

2005.04.12. 00:00

Kocsmaballada a Viszkisről

Már a német kocsmák törzsközönsége is a magyar Viszkis bankrablót dicsőíti. MC Orgelmüller hamburgi kocsmazenész dallamos balladát írt Ambrus Attiláról – német szambastílusban.

Szemán László

Míg idehaza és az USA-ban is folynak az Ambrus Attila életéről forgatandó film előkészületei, a német kocsmákat is elérte a Viszkis-láz.

MC Orgelmüller, akit eddig az égvilágon senki sem ismert Magyarországon, Ambrus Attila – Viszkis rabló címmel balladát komponált. A polbeates  beütésű, leginkább német szambastílusúnak mondható nyolcstrófás zenés darab a szerző honlapján olvasható és hallható. A német szöveg, hogy ne sértsünk meg senkit, egyszerű, igaz, a sorok rímelnek egymással. Megtudhatjuk többek között, hogy a dal hőse harmadik számú hokikapus volt az Újpestben, és hogy Magyarországon játszódik a történet. Minden rablás előtt whiskyt ivott, így lett ő a Viszkis rabló. A nép első számú hőseként pólókat gyártottak első elfogása, majd megszökése után „Visz- kis: Rendőrség–28:1” felirattal. A szövegíró szerint udvarias, barátságos volt, aki virágot ajándékozott az aktuálisan kirabolt pénztárosnőknek.

MC Orgelmüller nem tudhatja, amit a magyar rendőrök, hogy Ambrus azért vitt magával virágcsokrot, hogy azzal takarja a fegyverét. Mint ahogy azt sem, hogy az egyik rabláskor a hajánál fogva rángatta a kasszához a pénztárosnőt. MC Orgelmüller egyébként Rudolf Maier billentyűs. Honlapján olyan hamburgi szólózenészként hirdeti magát, aki bármilyen rendezvényre való felkérést elvállal. Legyen szó akár esküvőről vagy bármi másról. Az ajánlott dalkínálata mindenesetre árulkodó. A saját Viszkis-ballada mellett szinte minden előadott száma a bankrablókról szól. Eljátssza, ha megrendelik például a Sex Pistols/Ronnie Biggs „No one is innocent” vagy Serge Gainsbourg/Brigitte Bardot „Bonnie&Clyde” című számát is. Német szambastílusban. Biggs egyébként a nagy angliai vonatrablás egyik tettese, Bonnie és Clyde pedig világhíres amerikai gengszterpáros.

Egyébként a két Viszkis-film körül még bonyodalmak is támadhatnak. Az amerikai film leforgatásához nem kértek engedélyt Ambrus Attilától. Ráadásul a magyar filmstáb kezében van egy nyilatkozat tőle, amelyben kizárólagosságot kötött ki a magyar filmesek számára. Még per is elképzelhető az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!