Hírek

2005.04.02. 00:00

Mérlegel az oktatási tárca

Pedagógusi kritikát kapott Magyar Bálint oktatási miniszter iskolatáska súlyát szabályozó rendelete. A tárca ezt nem tartja megalapozottnak.

Szakács Árpád

Szakmai vitát eredményezett az iskolatáskát könnyítő miniszteri rendelet. Magyar Bálintnak, az oktatási tárca vezetőjének bejelentése szerint szeptembertől összességében nem cipelhetnek naponta három kilogrammot meghaladó súlyú könyvet az általános iskolák alsó tagozatára járó diákok. A miniszter szerint a nehéz táskák hozzájárulhatnak egyes gerincbántalmak kialakulásához. A javaslatot figyelembe kell venni az órarend öszszeállításánál, ha ezt nem teszik, a szülő megvétózhatja azt.

A pedagógusok életszerűtlennek tartják a javaslatot. Szerintük a gyerekek sokkal jobban járnának, ha a miniszter az elavult iskolai bútorok kicseréléséért lobbizna. Ugyanis a helytelen tartást elsősorban ezek segítik elő.

Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének alelnöke azért is csodálkozik a javaslaton, mert „köztudott, hogy a pedagógusok amúgy is figyelembe veszik a gyermekek tehermentesítését”. Hozzátette: az is különös, hogy amíg a miniszter aggodalmakat fogalmaz meg a helytelen test-tartással kapcsolatban, addig maga is a testnevelés leépítésére törekszik. Kertész nehezményezte, hogy Magyar Bálint a pedagógusok véleményének kikérése nélkül hozott rendeletet. Sipos János, a tárca államtitkára lapunknak elismerte, hogy nem kérdezték meg a pedagógusokat, de mint fogalmazott, a rendelet megalkotása során betartották a követelményeket. Hozzátette: az egészségügyi tárca véleménye alapján döntöttek a három kilogramm mellett, ugyanis az ajánlás a gyerek testsúlyának egytizedét tartja elfogadhatónak.

A táska súlya is fontos

Évek óta arra törekszünk, hogy a gyerekeket tehermentesítsük a felesleges taneszközök cipelésétől – mondta Szilveszterné Gerencsér Éva, a dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettese. – Más iskolához hasonlóan mi is azt találtuk a legjobbnak, ha egyes eszközöket bent hagynak a gyerekek az iskolában. – Könnyítene a terheken, ha a szülő az iskolatáska választásánál ügyelne a méretre is, sokszor találkoznak túlméretezett „monstrumokkal”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!