Hírek

2005.04.07. 00:00

Nagyon magas volt a törökbálinti kötbér

Tegnapi számunkban foglalkoztunk a törökbálinti, Anna-hegyi csatorna- és ivóvízhálózat építésével. A beruházásra létrejött helyi vízközmű-társaság kétszázharmincezer forinttal kér többet az ingatlanok tulajdonosaitól, mint amennyiért a kivitelező elvállalta a munkát. A projekt így száztizenkétmillió forinttal drágult meg. Ez ellen tiltakoznak a lakók, akik nem értik: miért növekedtek meg a költségek.

Zsidai Péter

A beruházást a Pest Megyei Víz és Csatornázási Építő (PMV) Kft. nyerte el 397 millió forintért. A közbeszerzési pályázaton jó eséllyel indult, mivel napi kötbérként 397 millió forintos kötelezettséget vállalt. Ugyanannyit, mint amennyibe az egész beruházás kerül!

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a közbeszerzés gyakorlatában ez feltűnően soknak számít. Az általánosan elfogadott gyakorlat az, hogy a cégek legfeljebb néhány millió forintot vagy a beruházás bizonyos százalékát vállalják kötbérként. Az ajánlat e részére viszont a PMV maximális pontszámot kapott, versenytársai pedig arányosan sokkal kevesebbet. A közbeszerzési törvény szerint ha a pályázat aránytalan mértékű kötelezettségvállalást tartalmaz, az ajánlatkérő köteles indoklást kérni. Az ajánlatkérő törökbálinti önkormányzat az Aqua Construct (AC) Rt.-t bízta meg a közbeszerzés lebonyolításával. Információink szerint az AC azonban nem kérdezte
a PMV-t.

Balla, a leleplező

A PMV vezetőjének, Balla Dánielnek a nevét 2000 őszén ismerte meg az ország. A fővárosi Gellért téren ő adott át egy húszmillió forinttal bélelt táskát Székely Zoltánnak. A kisgazda képviselő kitervelt akciónak tartotta a megvesztegetést, mondván korábban ő derített fényt Balla többmilliárdos csalására. A Legfelsőbb Bíróság 2002 végén hat év fogházbüntetésre ítélte a politikust.

a lakók, akik nem értik: miért növekedtek meg a költségek. Zsidai Péter Balla, a leleplező A PMV vezetőjének, Balla Dánielnek a nevét 2000 őszén ismerte meg az ország. A fővárosi Gellért téren ő adott át egy húszmillió forinttal bélelt táskát Székely Zoltánnak. A kisgazda képviselő kitervelt akciónak tartotta a megvesztegetést, mondván korábban ő derített fényt Balla többmilliárdos csalására. A Legfelsőbb Bíróság 2002 végén hat év fogházbüntetésre ítélte a politikust. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!