Hírek

2005.04.14. 00:00

Oktatni kellene az üldözést

Trabanttal nem lehet eredményesen Ferrarit üldözni. Ráadásul a rendőrjárőrök többsége gyakorlatlan autóvezető, akiknek nem tanították az üldözést.

Szemán László

Balesetekkel kapcsolatos adatokat gyűjtet a rendőri vezetés, miután az autós üldözések közben egyre gyakrabban sérülnek meg rendőrök. Már most látható, hogy az adatgyűjtés csak megerősíti azt a vélekedést, hogy a rendőrjárőrök fiatal koruknál fogva gyakorlatlanok az autóvezetésben is. Nemhogy az üldözésben. Az utóbbit nem oktatják nekik. Igaz, a kiképzés során szituációs tanpályán végighajtanak, de ez kevés a boldoguláshoz valódi helyzetben. A probléma összetett. Egy rendő-ri vezető szerint „Trabanttal nem lehet Ferrarit üldözni”. Azaz a rendőrség gépkocsiparkja teljesítményben jóval alulmúlja az állampolgárokét. A luxusautókon menekülő bűnözőket csak szervezetten van remény üldözni és elfogni. Ám ezt is tanulniuk és gyakorolniuk kellene.

Az ORFK vezetése az adatgyűjtés tükrében módszertani útmutatót dolgoztat majd ki. Ez alapján indulhat meg az üldözésre való kiképzés a rendőrség központi kiképző bázisán. Amire ma rendkívül kicsi az esély. Jelenleg legalább tízezer rendőrt kellene megtanítani üldözni, majd a tudásukat folyamatosan szinten tartani. Az ORFK költségvetésében azonban nincs benne az ehhez szükséges pénz.

Iskolában oktassák!

Túrós András, az ORFK egykori közbiztonsági főigazgatója szerint 1990-en előtt is csak akkor gyakoroltattak autós üldözést, ha rendkívüli esemény történt. Kampányszerűen felkészítették a járőröket, majd a következő eseményig hamvába halt az egész. Szerinte a rendőröket képző iskolák tananyagába kellene felvenni az üldözés-oktatást.

Mindössze pénz kérdése

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint a kiképzőközpontban a tanpálya és a gyakorlásra kiváló szimulátor adott. Mint ahogy az is, hogy az állomány fiatal, autóvezetést tekintve rutintalan. A legtöbb járőrnek még saját autója sincs, csak annyit vezet, amennyit a szolgálat megkövetel. A gyakorláshoz pedig sok pénzre van szükség.

Szemán László Iskolában oktassák! Túrós András, az ORFK egykori közbiztonsági főigazgatója szerint 1990-en előtt is csak akkor gyakoroltattak autós üldözést, ha rendkívüli esemény történt. Kampányszerűen felkészítették a járőröket, majd a következő eseményig hamvába halt az egész. Szerinte a rendőröket képző iskolák tananyagába kellene felvenni az üldözés-oktatást. Mindössze pénz kérdése Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint a kiképzőközpontban a tanpálya és a gyakorlásra kiváló szimulátor adott. Mint ahogy az is, hogy az állomány fiatal, autóvezetést tekintve rutintalan. A legtöbb járőrnek még saját autója sincs, csak annyit vezet, amennyit a szolgálat megkövetel. A gyakorláshoz pedig sok pénzre van szükség. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!