Hírek

2005.04.06. 00:00

Orvosok milliárdos perei

Több mint 25 milliárdos váratlan kiadással számolhat a költségvetés, ha a bíróság jogerősen is megítéli az orvosoknak az eddig ki nem fizetett teljes ügyeleti időt.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Eddig hiába vártak a teljes ügyelet megtérítésére az egészségügyi dolgozók, járandóságuk alig töredékét kapták meg
[/caption]Eddig egyedül a Veszprém Megyei Munkaügyi Bíróság hozott olyan ítéletet, hogy ki kell fizetni az orvosoknak teljes ügyeleti idejüket. A magyar kórházakban ugyanis, az unió irányelvével szemben, az ügyelet alig negyedét térítik meg a doktoroknak. Információink szerint emiatt eddig több mint százan indítottak pert elmaradt járandóságuk miatt. Legtöbben Sopronban, Kiskunhalason és Debrecenben terelték jogi útra ügyüket. Vannak, akik évekre visszamenőleg több millió forintért perlik a kórház fenntartóját. Ugyanakkor nem minden bíróságon ítélik meg egységesen a követelést.

A Heves Megyei Munkaügyi Bíróság a múlt héten Mánya Kristóf gyermekgyógyász ügyében úgy döntött, hogy az Európai Bírósághoz fordul állásfoglalásért. Az érintett orvos lapunknak elmondta: példátlannak tartja, hogy más munkavállallókkal szemben egyedül az egészségügy közszolgáinak nem fizetik ki a teljes ügyeleti időt. Az esetre felhívták Lenkovics Barnabás ombudsman figyelmét is, aki állásfoglalásában jogosnak ítélte követelésüket.

Egyébként eddig az Európai Bíróság több döntésében is úgy határozott, az ügyelet teljes időtartamát munkaként kell elismerni, amire díjazás is jár. Az irányelv Magyarországra is kötelező az EU-csatlakozás óta. Ehelyett azonban egy 2000-ben kiadott kormányrendeletet alkalmaznak. Az orvosi kamara korábbi számításai szerint az elmaradt ügyeleti díj egy évre visszamenőleg, kamatokkal együtt elérheti a harmincmilliárd forintot. Mindez körülbelül 10–11 ezer orvos járandóságát jelenti. A pénz csak azoknak járhat, akik közalkalmazotti státusban dolgoznak.

Jelentős bírósági döntés

Hosszú küzdelem jelentős állomásának tartja a veszprémi bírói döntést Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Lapunknak elmondta: szervezetük évek óta tiltakozik a bíróság által is hibásnak talált kormányrendelet ellen. A kamara az uniós csatlakozás előtti napokban azzal fordult az egészségügyi miniszterhez, hogy igazítsák az európai normákhoz a hazai ügyeleti díjazást: eredménytelenül. (T. G.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!