Hírek

2005.04.20. 00:00

Pozsony lesz a központ?

Osztrák lapértesülések szerint a Budapesti Értéktőzsde májusi közgyűlésén az osztrák tulajdonosok a mai elnök, Szalay-Berzeviczy Attila leváltását kezdeményezik.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Képünkön a Budapesti Értéktőzsde 1999 januárjában, amikor még a parketten folyt a kereskedés
[/caption]Bokros Lajos, a tőzsde egykori elnöke vagy Barbara Wösner, a bécsi tőzsde marketing vezetője lehet Szalay-Berzeviczy Attila utódja. A BÉT magyar elnökének „bűne”, hogy túlságosan előtérbe helyezte a magyar érdekeket. De hát mik is voltak ezek? Szalay-Berzeviczy Attila szeretné a tőzsdét üzemeltető BÉT Rt. részvényeit bevezetni a budapesti tőzsdén. Az osztrák tulajdonosok viszont úgy gondolják, előbb meg kell csinálni a regionális tőzsdét, s annak a papírjait szabad csak tőzsdére vinni.

Osztrák lapinformációk szerint a térség központi tőzsdéje Pozsonyban lenne. Ha így történne, miként érintené ez a hazai befektetőket?  – A befektetők számára nagy előnye lehet egy regionális tőzsdének, hogy az egyes országok papírjaival egyaránt lehetne kereskedni – mondta Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke. – A kérdés az, miként és milyen nyelven jutnának információhoz a hazai kisbefektetők? Megvalósulna-e az egységes tájékoztatás kötelezettsége? Ma egy kisbefektető a tőzsde honlapján minden szükséges információhoz azonnal hozzájut magyar nyelven. Egy tőzsdei ügyletben a döntés meghozatalához anyanyelvi szinten kell beszélni a nyelvet, hisz az ördög mindig a részletekben bújik meg. A másik fő kérdés az, drágulna-e a kereskedés? Hisz a brókercégek a kereskedési díjak növekedését természetesen áthárítják az ügyfelekre.

Annak, hogy egy regionális tőzsde hol működik, ma már különösebb jelentősége nincs – vélekedett Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője. – Ez ma már inkább presztizskérdés egy ország számára. A magyar befektetők csak nyerhetnek azon, ha nem csupán magyar, hanem osztrák, cseh, lengyel és szlovák papírokat vásárolhatnak, s ez a kisbefektetők fantáziáját is jobban megindíthatja. Ha a magyar tőzsde önállóságát veszítené, a kereskedés költségei minden bizonnyal megdrágulnának. Egy regionális tőzsdén a részvények árfolyamát euróban jegyeznék, éppen azért, hogy a befektetők számára az árfolyamok ne okozzanak zavart.

Szalay-Berzeviczy Attila

Születési hely: Tatabánya

Életkor: 32 éves

végzettség: közgazdaság-tudományi egyetem, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (pénzügyi szak), Nemzetközi Bankárképző (Isztambul)

Karrier: 1990–99 Budapest Bank értékpapír üzletágvezető

1999-től: HVB Bank, igazgató

2004. január: A BÉT igazgatóságának tagja, majd elnöke

Bokros Lajos

Születési hely: Budapest

Életkor: 51 éves

végzettség: közgazdász, MKKE, 1978, doktori, 1979

Karrier: 1980–89 Pénzügykutató, tudományos munkatárs

1989–91: Az MNB ügyvezetője

1991–95: A BÉT elnöke

1995–96: Pénzügyminiszter

1996:Világbank, igazgató

2003: Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt, elnök

A bécsi tőzsde marketingvezetője is jelölt lehet

Barbara Wösner a bécsi tőzsde marketing- és akvizíciós ügyekért felelős vezetője. Korábban az Erste Banknál, illetve a Raiffeisen Banknál dolgozott különböző tisztségekben. A Raiffeisen 6,4 százalékot birtokol a magyar tőzsdében. 2004-ben a bécsi tőzsdénél betöltött posztjának megtartásával a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság elnökségi tagjának jelölték. A Wiener Börse AG 14 százalékos tulajdonosa a magyar BÉT-nek.

Életkor: 32 éves

végzettség: közgazdaság-tudományi egyetem, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (pénzügyi szak), Nemzetközi Bankárképző (Isztambul)

Karrier: 1990–99 Budapest Bank értékpapír üzletágvezető

1999-től: HVB Bank, igazgató

2004. január: A BÉT igazgatóságának tagja, majd elnöke Bokros Lajos Születési hely: Budapest

Életkor: 51 éves

végzettség: közgazdász, MKKE, 1978, doktori, 1979

Karrier: 1980–89 Pénzügykutató, tudományos munkatárs

1989–91: Az MNB ügyvezetője

1991–95: A BÉT elnöke

1995–96: Pénzügyminiszter

1996:Világbank, igazgató

2003: Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt, elnök A bécsi tőzsde marketingvezetője is jelölt lehet Barbara Wösner a bécsi tőzsde marketing- és akvizíciós ügyekért felelős vezetője. Korábban az Erste Banknál, illetve a Raiffeisen Banknál dolgozott különböző tisztségekben. A Raiffeisen 6,4 százalékot birtokol a magyar tőzsdében. 2004-ben a bécsi tőzsdénél betöltött posztjának megtartásával a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság elnökségi tagjának jelölték. A Wiener Börse AG 14 százalékos tulajdonosa a magyar BÉT-nek. Képünkön a Budapesti Értéktőzsde 1999 januárjában, amikor még a parketten folyt a kereskedés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!