Hírek

2005.04.28. 00:00

Sikeres volt az Airbus szűzrepülése

Sikeresen emelkedett először a levegőbe szerdán az új óriásgép, az Airbus A380. A világ eddigi legnagyobb utasszállítója a franciaországi Toulouse-Blagnac repülőterén szállt le kevéssel délután fél három előtt négyórás szűzrepülés után. A Dél-Franciaország és az Atlanti-óceán felett végzett próbaúton a hattagú személyzet mindvégig ejtőernyőt viselt, és több gyorsasági tesztet is teljesített. Földet érés előtt a pilóták hatalmas kört írtak le a repülőtér felett a levegőben, hogy a több mint tízezer érdeklődő megcsodálhassa a kétemeletes hosszújáratú óriást.

Gyulay Zoltán

Az A380-as tündöklő napsütésben szállt fel Jacques Rosay parancsnokságával. Az induló tömeg 421 tonna volt, és mindössze harminc másodperces nekifutásra volt szüksége. A csodagépnek 2200 órányi tesztrepülést kell teljesítenie, mielőtt az első példány 2006-ban a Sing-pore Airlines-nál szolgálatba állhat. Az európai repülőgépgyártás büszkesége máris sikertörténetnek mutatkozik: annyi előzetes megrendelést jelentettek be, hogy mindenképpen be fogja hozni a fejlesztés költségeit. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!