Hírek

2005.04.30. 00:00

Sörényes-csíkos tigoszlán avagy orris

A keverékállatok többnyire nem képesek további szaporodásra. De időről időre megtörténik, ami veszélyt jelenthet a tiszta fajok fennmaradására nézve.

Tornai Szabolcs

Nemrég Hawaii egyik természetvédelmi parkjában egy keverékdelfin egészséges utódott hozott a világra. Az anya egy kis kardszárnyú delfin és egy palackorrú delfin keveréke. A tizenkilenc éves anyaállat immár harmadszor szült. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az ilyen jelenség természetes-e.
Egyes biológusok úgy vélik, bármi, ami a természetben lehetséges, normálisnak tekinthető. Szerintük a köztes fajok mindig is fontos szerepet játszottak az evolúcióban.
Mások arra figyelmeztetnek, hogy az efféle keveredések gyakran emberi behatás eredményei. És ha gáttalanul megtörténhetnek, a fajok összemosódásához vezethetnek.
Mindazonáltal a keverékállatok időről időre világra jönnek, mind a természetben, mind mesterséges környezetben, így állatkertekben vagy farmokon is.
Persze a fajkeveredés csak a gerinceseknél vonja magára a figyelmet. A növényvilágban vagy az egyszerűbb állatok körében mindennapos jelenség, mégsem okoz aggodalmat.
Az utóbbi idők emlékezetes fajkevercsei közé tartozik a „tigoszlán”, egy nőstény tigris és egy hím oroszlán utóda. Sörényét apjától örökölte, csíkjait anyjától. Aztán ott van a szürke farkas és a coyote keveréke, a vörös farkas. Védelmükről vita is kerekedett, mert sok szakember szerint nem tekinthető külön fajnak. A veszélyeztett fajokról szóló törvény keverékekre nem vonatkozik. Egyelőre eldöntetlen a természetvédő szakértők vitája, amely arról szól, hogy mi legyen a vörös farkasok sorsa. Vagy nagyon érdekes a ló és a zebra párosodásának gyümölcse, a „lóbra”. De az ősidők óta nagy hasznot hajtó öszvéren, a szamár és a ló keverékén senki sem csodálkozik. Igaz, az öszvér nem képes a szaporodásra, nem ad életet utódoknak.
Orosz kutatók olyan keverékállat létrehozásán dolgoznak, amely a terrorizmus elleni harcban előnyös lehet. Huskykat sakálokkal pároztatnak, mert úgy vélik, az új állat ügyesebben kiszimatolja majd a bombákat.
A fajkeveredések így vagy úgy, de megtörténnek. A szakemberek többsége pedig inkább az elfogadó álláspontot képviseli. Hiszen minden állat a természet eleven része. S ha valamit a természet megenged, akkor miért kellene az embernek beavatkoznia?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!