Hírek

2005.04.30. 00:00

Ügynök figyelte a pápát

Konrad Stanislaw Hejmo azt hangoztatja, nem szándékosan kémkedett. Csakhogy kiderült: pénzt is kapott tevékenységéért.

Toronyi Attila

A „Hejnal” és „Dominik” fedőnevű domonkos rendi szerzetes a nyolcvanas évektől látta el jelentésekkel a kommunista hírszerzést. Most szánja-bánja tettét, ostobaságát és naivságát okolja a történtekért.
Lengyel paptársai a hetvenes évek végén figyelmébe ajánlották egy Kölnben élő honfitársukat, s azt kérték, „viselje gondját”. Kívánságukat némi pénzadománnyal is nyomatékosították. Konrad atyának föltűnt ugyan, mi mindenre kíváncsi a kölni jó barát. Lefénymásolta vendéglátója iratait, és beszélgetésükről magnófelvételeket készített. Hejnal-Dominik valószínűsíti, hogy a titokzatos idegen a hírhedt keletnémet állambiztonsági szolgálatnak, a Stasinak is dolgozott.
A vatikáni ügynök több mint húsz éven át kalauzolta Rómában a lengyel zarándokokat, mindenütt a pápa nyomában járt. Tudott arról, hogyan bátorította II. János Pál a Szolidaritás szakszervezetet, tudott a szentatya titkos tárgyalásairól. Karol Wojtyla még krakkói érsek korában, a hatvanas-hetvenes években jó kapcsolatokat épített ki a lengyel ellenzékiekkel.
Pápává választása nemzeti ébredéshez vezetett Lengyelországban, s ennek nyomán alakult meg a Szolidaritás. A kommunisták igyekeztek követni az egyházfő minden lépését, s megpróbáltak megkörnyékezni egyházi személyeket, hogy jelentsenek róla.
Ami a jelek szerint sikerült is. A domonkos rendi szerzetes híradásai időközben 700 oldalra duzzadtak. Konrad Stanislaw Hejmo azonban tagadja az ellene felhozott kémkedési vádakat. Nem utazott el Varsóba, hanem a Vatikánban várja ki, hogy sorsáról döntsenek. A domonkos rend lengyelországi főnöke a napokban Rómába utazik, hogy beszéljen a megvádolt szerzetessel.

Szigorított vatikáni biztonság

A II. János Pál ellen 1981-ben elkövetett merénylet után megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Gondoskodtak arról, hogy a vatikáni helyiségeket és a telefonokat ne lehessen lehallgatni. A nemrégiben elhunyt katolikus egyházfő titkos megbeszéléseiről készült feljegyzéseket azonnal elégették. Ám nincs ellenszer egy olyan spiclivel szemben, aki évtizedeken keresztül barátnak álcázza magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!