Hírek

2005.05.27. 00:00

Az átváltozások kora

Korábbi sikerei helyszínén, a berlini uszodában szombaton búcsúztatták a visszavonuló világsztárt. Franziska van Almsick (26) pedig csütörtökön már jelentkezett is új munkahelyén, az ARD tévéadónál.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Franziska van Almsick kétségtelenül igazi jelenség volt az úszás világában. A medecében és azon kívül is vonzotta az elragadtatott rajongók tekintetét.
[/caption]A hableány gyors átváltozásaihoz már hozzászokhatott a német publikum. Néhány hete a berlini filmfesztivál jótékonysági gálájának (belépőjegy hatszáz euró) nagyestélyis közönsége ámult-bámult. A rövid frizurás Franziska haja néhány perc alatt ötven centit nőtt… „Szeretem a változatosságot” – magyarázta mosolyogva, amikor röpke távollét után fenékig érő hosszú szőke hajjal tűnt fel ismét a parketten. Sportkarrierjének módosítását már hoszszabb ideje előkészítette. Az athéni olimpiára még összekapta magát, s újabb rohamot vezetett a dobogó legmagasabb fokának bevételére. A barcelonai játékok óta sikertelenül ostromolt vár most sem adta meg magát a csinos berlininek. Két bronzérem és egy negyedik hely a váltókban, ötödik helyezés a 200 m gyorsúszásban: ez volt Franziska görögországi hozománya. A csalódott klasszis akkor bejelentette, vége a versenyzésnek. A hivatalos búcsút a német bajnokság döntőjére tartogatta.

– Boldog vagyok, s keresem az utamat – mondta már hetekkel ezelőtt is, mikor elsősorban magánélete felől faggatták. Franzi szerelmi kapcsolatai mindig a nagyvilág figyelő szemei előtt zajlottak: a német úszó Steffen Zesner (most 37), az amerikai Lenny Krayzelburg (31) és a kézilabdázó Stefan Kretzschmar (31) története már a múlté. Mostanság magányosan vagy menedzsernőjét magával cipelve tűnik fel a partikon.

Megjelenik a reklámokban, divatbemutatók modelljei között, maga is tervez ruhadarabokat, jótékonysági akciókon vesz részt, gyerekek számára úszóakadémiát szervez. S most a képernyőn is kipróbálja magát. Hírolvasóként csütörtökön láthatták először a német állami televízió, az ARD nézői. Július 17–31. között a montreali vizes világbajnokság lesz az első hivatalos kommentátori megbízatása. 

Franziska van Almsick

Született: 1978. 04. 05.

Magasság/testsúly: 180/69

Karrier: gyorsúszásban, pillangón és váltóban többszörös világbajnok, világ- és Európa-rekorder. Négy olimpiáról kosárnyi érmet vitt haza, de nagy álma, az elsőség mindig elmaradt.

Árvay Sándor Franziska van Almsick Született: 1978. 04. 05.

Magasság/testsúly: 180/69

Karrier: gyorsúszásban, pillangón és váltóban többszörös világbajnok, világ- és Európa-rekorder. Négy olimpiáról kosárnyi érmet vitt haza, de nagy álma, az elsőség mindig elmaradt. Franziska van Almsick kétségtelenül igazi jelenség volt az úszás világában. A medecében és azon kívül is vonzotta az elragadtatott rajongók tekintetét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!