Hírek

2005.05.25. 00:00

Csillagok háborúja Isztambulban

Isztambulban ma este 19 különböző nemzet játékosa küzd a Bajnokok Ligája trófeájáért, egyébként az olasz AC Milan az angol FC Liverpoollal találkozik.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="272"] A két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-döntőben Andrij Sevcsenko büntetője jelentette a Milan sikerét. Az ukrán támadó azóta elhódította az Aranylabdát, s ma ismét főszereplő lehet.
[/caption]A Milan kezdőcsapatában három brazil található, plusz egynek a kispadon jut hely. Az olaszok közé két holland, egy-egy argentin, dán, grúz, portugál és ukrán fért a keretbe. A Liverpool kezdő tizenegyében két angol játékos mellett lengyel kapust, ír, finn és francia védőket, spanyol, német, valamint norvég középpályásokat, elöl pedig cseh csatárokat találunk. A gárda kispadján egy ausztrál és egy horvát menő foglal helyet. A döntő egyértelmű esélyese az AC Milan, a csapat edzője, Carlo Ancelotti szerint a jelenlegi alakulat erősebb, mint amelyik két évvel ezelőtt büntetőkkel verte a Juventust a BL döntőjében. „Azóta egyszer bajnokságot nyertünk, játékoskeretünk pedig tovább erősödött – mondta Ancelotti. – Kaká, Stam, Crespo és Cafú személyében az elmúlt két évben klasszis játékosok érkeztek.”

A Milan középpályása, Clarence Seedorf az egyetlen olyan labdarúgó a BL történetében, aki három különböző csapattal nyert eddig kupát. A holland az Ajax-szal, a Real Madriddal, míg két éve jelenlegi csapatával diadalmaskodott. „Nem véletlen, hogy a Liverpool került be a fináléba – mondta Seedorf. – Az angol csapat fontos fejezete az európai futball históriájának.”

Rafael Benitez, a Liverpool edzője elismeri, nem ők az esélyesek, de egy döntőben bármi megtörténhet. „Valóban, nem favoritként futunk majd ki a gyepre, ettől függetlenül nem érdemtelenül jutottunk el idáig – mondta Benitez. – És ha már itt vagyunk, akkor csakis a győzelem lehet a célunk.” A sérültekről szólva Beníteznek csupán a cserekapust, Chris Kirklandet kell nélkülöznie, míg Ancelotti Massimo Ambrosinira nem számíthat. A Liverpool már megérkezett a döntő színhelyére, Isztambulba. A „vörösöket” szállító gép hétfőn a John Lennon-repülőtérről szállt fel. A csapat mellett már a Liverpool-hívek többsége is Törökországban tartózkodik, a hírek szerint nem kevesebb mint 20 ezer szurkoló szoríthat majd a helyszínen az angolok sikeréért. A balhét megelőzendő csak azok a drukkerek utazhattak el a török fővárosba, akik érvényes belépővel rendelkeznek.

A szigetországi sajtó szerint egyébként a Milan a döntő esélyese, ugyanakkor az angol lapok említést tesznek arról is, hogy a Pool már több ízben bebizonyította, hogy a nála többre taksált együtteseket is képes legyőzni. Elég csak a friss olasz bajnok Juventus és a Chelsea kiverésére gondolni. Nem beszélve arról, hogy a mérkőzést a spanyol játékvezető, Manuel Enrique Mejuto Gonzalez vezeti. Ennek leginkább a Liverpool  két ibériai játékosa, Xabi Alonso és Luis Garcia örülhet. Előbbi persze azonnal cáfolta ezt. „A bíró nemzetisége nem számít – mondta Xabi Alonso. – Profi játékvezető, az elmúlt években rendre jól működött.”

Egyébként bármilyen hihetetlen, a két csapat még egyszer sem találkozott egymással, ez lesz az első kuparandevújuk. Pedig mindkét társaság rutinos résztvevője a legrangosabb európai klubviadalnak. Az örökrangsorban az AC Milan a Real Madrid mögött a második helyen áll a maga hat BEK-, illetve BL-győzelmével. Eközben a Liverpool játékosai négy alkalommal emelhették magasba a trófeát. A két gárdának plusz motivációja is van. Milánói siker esetén a sorozat vezető nemzete lenne az olasz, 11 győzelemmel. Az angol diadal azt jelentené, hogy a két futballnagyhatalom a spanyolokkal kiegészülve egyformán tíz-tíz elsőséget számlálna. A Liverpoolnak egy ok miatt fontosabb a végső győzelem, mint riválisának, ugyanis a következő idényben csak címvédőként indulhatna a BL-ben. Persze akkor sem biztosan, kell hozzá az európai szövetség jóváhagyása.

A milánóiak elsősorban stabil védekezésükben és az aranylabdás ukrán Andrij Sevcsenko gólerősségében bízhatnak. A tizedik fináléjára készülő Milan hátsó alakzatáról sok mindent elárul, hogy az idénybeli tizenkét BL-mérkőzésén kilencszer nem kapott gólt. A csapat legeredményesebb játékosa hat találattal Sevcsenko, akit valószínűleg az argentin Hernán Crespo, vagy a sérüléséből már teljesen felépült Filippo Inzaghi segít majd. Mégis, annak ellenére, hogy világsztárok rohamozzák az ellenfelek kapuját, gyakorta góliszonyban szenved Carlo Ancelotti gárdája. A Liverpool a cseh csatárra, Milan Barosra, valamint a spanyol Luis Garciára és az angol Steven Gerrardra építhet. Az angolok védelme szintén acélos, a Bajnokok Ligájában nem kapott gólt a negyeddöntőben a Juventus és az elődöntőben a  Chelsea otthonában sem.

A mostani döntő felvezetése a két évvel ezelőtti fináléra emlékeztet. Akkor a Milan–Juventus meccset szintén az áttörhetetlen védelmekkel harangozták be. Igazuk lett, Manchesterben, az Old Trafford-stadionban unalmas 120 perc és gól nélküli döntetlen lett a vége. A Milan két, a Liverpool húsz esztendeje szerepelt utoljára a legrangosabb európai kupa döntőjében.

Bajnokok Ligája, döntő

Isztambul, 20.45

A várható kezdőcsapatok:

AC Milan: Dida–Cafú, Nesta, Maldini, Kaladze (Stam) – Gattuso, Pirlo, Seedorf – Kaká – Crespo (Inzaghi), Sevcsenko.

FC Liverpool: Dudek– Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore – Hamann (Biscan), Gerrard, Xabi Alonso, Riise, Luis Garcia – Baros (Cissé).

A várható kezdőcsapatok:

AC Milan: Dida–Cafú, Nesta, Maldini, Kaladze (Stam) – Gattuso, Pirlo, Seedorf – Kaká – Crespo (Inzaghi), Sevcsenko.

FC Liverpool: Dudek– Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore – Hamann (Biscan), Gerrard, Xabi Alonso, Riise, Luis Garcia – Baros (Cissé). A két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-döntőben Andrij Sevcsenko büntetője jelentette a Milan sikerét. Az ukrán támadó azóta elhódította az Aranylabdát, s ma ismét főszereplő lehet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!