Hírek

2005.05.28. 00:00

Dávid Ibolya: az MDF a döntő erő

Új politikai erő kialakításán dolgozik az MDF. A kérdésben előrehaladott tárgyalásokat folytatnak kisgazda csoportokkal és a Centrum pártszövetségből kilépett szervezetekkel is.

Szakács Árpád

– Előrehozott választásokat eredményezhet Németországban a konzervatívok előretörése, mit gondol, átcsaphatnak-e más országokba is az ottani hullámok?
– Jó jel ez a megerősödés. Az Európai Unióban a német konzervatív pártokkal egy csapatban dolgozó MDF-nek emberileg és politikailag is jó érzés. Bízom benne, hogy ez a fordulat itthon is bekövetkezik 2006-ban.
– Hol képzeli el az MDF-et  2006-os választások után?
– Az MDF megkerülhetetlen lesz a parlamentben. A Fórum nélkül nem lesz kormány.
– Nem aggasztja, hogy a közvélemény-kutatások többségénél 2-3 százalékon állnak?
– A huhogásra az élet eddig mindig rácáfolt. Valós közvélemény-kutatás a választás, a ta-valyi Európai Parlamenti (EP) választás is felülírta a közvélemény-kutatók előrejelzéseit, az MDF ott is öt százalékot kapott.
– Csakhogy az EP-választásokon alacsony volt a részvétel, az elemzők szerint ez segített az MDF-en. Az országgyűlési választásokon biztosan sokkal többen voksolnak majd.
– Én viszont olyan elemzéseket olvastam, amelyek szerint az alacsony részvétel azoknak a pártoknak kedvezett, amelyeknek nagyon elkötelezett szavazótáboruk van. Ők ott voltak mind egy szálig. Ettől elkötelezettek. Ugyanakkor a társadalom meghatározó többsége, közel kétharmada nem így gondolkodik. Az MDF-nek nagy a támogatottsága azok körében, akik nem kérnek az MSZP koncepciótlanságából, ugyanakkor félnek a Fidesz-től.

– Egész biztos, hogy önállóan indulnak a választásokon?
–Igen. Egy olyan közép-erő-centrumot alakítunk, amelyre nagy szüksége van az országnak. Az MDNP-vel való egyesülésünk a kisgazda csoportokkal, a zöldekkel és a Harmadik Oldal képviselőivel új és hatékony politikai erőteret formál.
– Szinte minden vezető párt megnevezte kampányának irányítóit. Mikor áll fel az MDF stábja?
– Rövid időn belül.
– Azt lehet-e tudni, hogy jelenleg kikre számít?
– Az MDF-es társaimra számítok természetesen, és annyit elárulhatok, hogy az utóbbi időben rengeteg fiatal van körülöttünk, akik az új konzervatív értékek mentén képzelik el az életüket, s ezért tenni is akarnak. Így ez a kampánystábban is megjelenik majd.

– Parlamenti képviselőik közül mindenkit indítanak egyéni jelöltként?
– Igen.
– 2006-ig várható-e új politikusok feltűnése az MDF-ben?
– A 176 egyéni választókörzetből kb. 150-ben már tudjuk, ki indul 2006-ban. Ebben a körben sok olyan jelölt van, aki korábban nem az MDF-ben politizált. Annyit elmondhatok talán már most, hogy jól ismert közgyűlési vezetők, polgármesterek és értelmiségiek indulnak az MDF színeiben.
– Tudják már, mi lesz a választási szlogenjük?
– A szlogen lényegét tudjuk: az MDF a döntő erő, a harmadik erő, a békejobb pártja…
– És a legfontosabb üzenetek?
– Az MDF-nek fontos a korrupció elleni fellépés, úgy látom, egyelőre egyedül vagyunk az országgyűlésben ezzel az elszánt küzdelmünkkel. Álságos a mai pártfinanszírozás rendszere. Mindenki tudja ebben az országban, hogy a választásokra például nemcsak a törvényben meghatározott pénzt költik el a pártok. Hiányoljuk, hogy nincs lobbitörvény. Jelenleg nem a célszerűség és gazdasági indokok alapján dőlnek el bizonyos befektetések, hanem baráti alapon, „fű alatti” kapcsolatok révén. A korrupció kapcsán a Büntető törvénykönyvet is módosítani kellene. Azt szorgalmazzuk, hogy a tisztességtelen piacszerzés járjon börtönnel. Nagy állami beruházások kapcsán jelenleg az adófizetők pénzének egy része tisztességtelenül magánvagyonná alakul. Nem a legolcsóbb, nem a legjobb beruházók győznek egy pályázaton, hanem azok, akiknek a legjobb kapcsolataik voltak. A visszaélések miatt jelenleg is több útépítő cég ellen folyik eljárás, aminek a vége egyszerű büntetés, az előző évi bevételük néhány százaléka. Ez nevetséges, ennek nincs visszatartó ereje. Mindezeken kívül elkészül a korszerű közép- és konzervatív gazdaság- és társadalompolitika programja. Abban három alapvető célt fogalmazunk meg: a magántulajdon erősítését, a vállalkozó kedv és az egyéni gyarapodás ösztönzését, illetve a versenyképesség javítását.

– A múlt évi decemberi népszavazáson támogatták a kórházprivatizációt. Más területeken is indokolt a magánosítás?
– Támogatjuk a privatizációt, mert az állam gyakran rossz tulajdonos. Mi hiszünk a szabad piac hatékonyságában, de csak úgy, ha az állam őrködik a szabályok betartásán, és beavatkozik a folyamatokba ott, ahol a piac kudarcot vall.
– Ez elmúlt három év munkáját tekintve milyen elemeket emelne ki, amelyek azt bizonyítják, hogy érdemes lesz az MDF-re szavazni?
– A legnagyobb érdemnek azt tartom, hogy az MDF jelenléte józanította a politikai légkört. Nagy eredmény, hogy javaslataink egy része valamilyen formában bekerült a kormány intézkedései közé. Például pártfinanszírozás, Btk.-módosítás és a korrupcióellenes javaslatunk egy átdolgozott formáját az Igazságügyi Minisztérium rövidesen az Országgyűlés elé tárja. A munka világát érintő kormányfői felvetések közül számos elemet mi javasoltunk az elmúlt hónapokban: a diákok munkába állását segítő programok most a Start programban köszönnek vissza… A haláladó eltörlését addig követeljük, amíg célunkat el nem érjük. Az örökösödési illeték a legerkölcstelenebb elvonása az államnak, azokat terheli, akiket a haláleset is mélyen sújt. Továbbra is hangoztatjuk, legyen elég a politikai szerepjátszásból, mivel sok időt és pénzt visz el a felesleges vitatkozás. Vizsgálóbizottságok sorozata felfújt ügyekkel foglalkozik, miközben nem foglalkozunk a ránk bízott dolgokkal, azzal, hogy mitől lesz jobb és élhetőbb hazánk.

– Eldöntötték-e már, hogy részt vesznek az Orbán–Gyurcsány vizsgálóbizottságokban?
– Az eddigi vizsgálóbizottságok sikertelen munkája után aligha fűzünk nagy reményt ahhoz, hogy itt kokrét dolgok derülnek ki, ennek ellenére részt veszünk, mert ez kötelességünk is.
– Mit tud bizonyítani egy ilyen bizottsági eljárás?
– Politikai felelősséget. Vajon Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor igénybe vették-e kapcsolati tőkéjüket bármiféle gazdasági előny megszerzéséhez. Ezekben a kérdésekben nem az az elsődleges, hogy törvényes volt-e az akció (azt az igazságszolgáltatás vizsgálhatja), hanem hogy etikus-e, erkölcsileg elfogadható-e. Csehországban nemrégiben Stanislav Gross volt kormányfő pár tízmilliós ingatlanügye miatt lemondott. Mi még – úgy tűnik – Prágától is messze vagyunk. Nálunk a politikusok nem veszik a kalapjukat…
– Mit szól ahhoz, hogy az MDF-ből kizárt képviselők jelentős része átment a Fideszbe?
– Nem lepett meg. Azt igazolták, ami ellen ők tiltakoztak a legjobban, s amire korábban felhívtuk a figyelmet. Róluk lehetett tudni, hogy a Fideszbe tartanak, végül odaértek. Az MDF-et nem tudták vinni magukkal, bár ez lett volna a feladatuk.
– Jelenleg milyennek minősíti az MDF–Fidesz viszonyát?
– A Fideszt zavarja, ha más is van rajta kívül a politikai paletta ezen oldalán, minket viszont ugyanez nem zavar. Két ellenzéki párt szakmai kapcsolata fűz össze minket. S az a cél, hogy kormányváltás legyen 2006-ban.
– Milyen a viszonya Orbán Viktorral?
– Ritkán találkozunk. Legutóbb a Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán futottunk össze. Néhány szót talán váltottunk is.

– Mit gondol a kormány száz lépés programjáról?
– Példátlan a parlamentáris demokráciákban az, ahogyan a száz lépést a miniszterelnök a parlamentben ismerteti. Ötletek sorjáznak, amelyekről nincs írásos előterjesztés, nincs indoklás, nincs hatáselemzés, és rendre nem történik meg az érintettek véleményének kikérése. A legkisebb önkormányzat képviselő-testülete sem engedi meg magának ezt az eljárást, mert írásos előterjesztés nélkül sem politikai, sem szakmai vitát nem lehet folytatni. Megtörténik valaminek a bejelentése, majd utána napokig a sajtó találgatja, hogy mondjuk a családpolitikai intézkedéseknek vajon mi lesz a társadalmi hatásuk, honnan szerzünk rá 30-40 milliárd forintot. Ez méltatlan egy több ezer fős apparátussal működő felelős kormányhoz.
– Mit szól ahhoz a sajtóban megjelenő találgatáshoz, hogy az államfőválasztásnál az MSZP számít az önök szavazataira Szili Katalin mellett?
– Az MDF már jelezte, Sólyom László volt alkotmánybírósági elnököt látná szívesen az államfői poszton. Ezen az álláspontunkon nem változtattunk.
– Ha mégis kiesnének jövőre a parlamentből, gondolt-e arra, mit csinál utána?
– Nem, mivel bízom benne, hogy az MDF a harmadik erő lesz. A valódi többpártrendszer garanciája ma a Magyar Demokrata Fórum.

Névjegy: Az ügyvédi pályától a politikáig

Született: 1954. augusztus 12-én Baján

Gyermekei: Berta (1982), Miklós (1985)

1975–1981: Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

1981–1990: Ügyvédi Munkaközösség, Tamási ügyvéd

1990-től Tolna megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője

1990–1992: az Országgyűlés választási és mandátumvizsgáló bizottságának tagja

1994–1998: az Országgyűlés ügyrendi bizottságának tagja

1992–1997: MDF Tolna megyei elnöke

1998–2002: igazságügy-miniszter

1999. január 30-tól az MDF elnöke

2002-től az Országgyűlés alelnöke

Gyermekei: Berta (1982), Miklós (1985)

1975–1981: Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

1981–1990: Ügyvédi Munkaközösség, Tamási ügyvéd

1990-től Tolna megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője

1990–1992: az Országgyűlés választási és mandátumvizsgáló bizottságának tagja

1994–1998: az Országgyűlés ügyrendi bizottságának tagja

1992–1997: MDF Tolna megyei elnöke

1998–2002: igazságügy-miniszter

1999. január 30-tól az MDF elnöke

2002-től az Országgyűlés alelnöke -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!