Hírek

2005.05.18. 00:00

Egyértelmű a moszkvai ítélet: a milliárdos bűnös

Csaknem az összes vádpontban vétkes Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev – állapította meg kedden az ügyben eljáró egyik moszkvai bíróság.

T. A.

[caption id="" align="alignleft" width="124"] Kaszparov Putyint véli a háttérben
[/caption]A periratok szerint az alábbiak írhatók rovásukra: lopás, bírói határozat elszabotálása, más tulajdonosok sérelmére elkövetett károkozás, adóelkerülés, csalás, okirat-hamisítás, bűnszövetkezetben elkövetett vagyoneltulajdonítás. Hodorkovszkij emellett a Jukosz eszközeiből 2,5 milliárd rubelt térítésmentesen Vlagyimir Guszkinszkij médiamágnás rendelkezésére bocsátott, amivel kárt okozott a vállalat tulajdonosainak.

A bíróság környékén a rendőrök tegnap megerősítették a biztonsági szűrést, Hodorkovszkij liberális támogatóinak előállítása után. Az épülettel szemközti járdára már csak kétszáz olyan tüntetőt engedtek, akik Hodorkovszkijt elítélő feliratokat hordoztak. A bíróság előtti járdán a hatóság emberei fémdetektort állítottak fel, és igazoltatták az újságírókat.

Putyin kezében van

Hodorkovszkij addig marad börtönben, ameddig Putyin hatalmon van – jelentette ki Garri Kaszparov. A volt sakkvilágbajnok a Die Welt című német napilapnak adott interjújában úgy vélte: a pénzemberrel szemben az ítéletet nem a bíróság, hanem a Kreml hozza meg. „Az orosz elnöknek nincs ínyére, hogy átlátható és a Kremltől független nagyvállalat jöjjön létre.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!