Hírek

2005.05.20. 00:00

Ellentmondások Üzbegisztán támogatása körül

BAMA

Egy üzbég ellenzéki vezető szerint Iszlam Karimov üzbég elnök bukása nem vezetne automatikusan az iszlám radikálisok hatalomra jutásához, hiszen az országban létezik mérsékelt ellenzék is, amely alternatívát jelenthetne a Karimov-rendszerrel szemben. A norvégiai száműzetésben élő Muhammad Szálih szerint ez az erő pártja, az Erk (Szabadság) Demokratikus Párt, amely széles körű társadalmi támogatást élvez, közel áll az értelmiséghez, a parasztsághoz és egyes vallási csoportokhoz is.

A politikus szerint Karimov bukásával a radikális iszlám hatalomra jutása olyan „legenda”, amelyet maga Karimov talált ki. A Karimov-rendszer három pilléren nyugszik: a katonaságon, a rendőrségen és a nagyhatalmak támogatásán. Bármelyik hiányában a rendszer fél év alatt összeomlana. A hatalom szorítása keményebbé vált, amióta 2002-ben az Egyesült Államok stratégiai megállapodást írt alá Taskenttel, és nem vált valóra az ellenzék azon reménye, hogy Üzbegisztán ugyanolyan – egyébként mindmáig sikertelen – támogatást kap Washingtontól, mint Fehéroroszország. Oroszország pedig sajnálatos módon nyíltan támogatja Karimovot. Nagy-Britannia volt az első, amely nyíltan bírálta a taskenti vezetést – állapítja meg az ellenzéki vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!