Hírek

2005.05.31. 00:00

Guggolva is kibírjuk: annyira nincs is meleg

Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy ezen a világon semmi sincs jól. Hiába mondatja ki egyik szereplőjével Candide című regényében Voltaire, a nagy francia filozófus, hogy ez minden világok legjobbika, a nyilatkozó alighanem tévedett ebben.

Hámori Zoltán

Marha nagy meleg van ugyanis.
Nincs két hete, hogy ezeken a hasábokon arról panaszkodtam
– vidéki lévén –, milyen csúnya dolog mindig a pestiek szemszögéből figyelni az időjárást, ők nem szeretik az esőt, a parasztemberek meg nagyon, mert a létük függ tőle. Esett az eső. Hadd essen – írtam akkor.
Egységfrontba tömörült viszont immár városi és vidéki egyaránt. Merthogy izzadunk, mint a sörösló, mindannyian. Különböző szeméttelepek gyulladnak fel, emberek kapnak infarktust a melegtől, strandra megy, aki teheti. Bár korai még a szabadsághoz, a meteorológusok meg árgus szemekkel figyelik, hogy megdőlnek-e a rekordok. Megdőlnek. Így május vége felé ez elég érdekes, apám viszont azt mondta, és ez is csak azt bizonyítja, milyen másként látjuk a világot: „Nagyon egészséges ez a jó kis meleg!”
Egy nagy magyar írótól olvastam, hogy aki Magyarországon kibírja az életet, az az egész világon bárhol, már guggolva is meglesz. Kibírjuk.
Annyira nincs is meleg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!