Hírek

2005.05.05. 00:00

Gyurcsány újabb ötlete: a borravaló is szerepeljen az étlapon

Nyugati példákhoz hasonlóan legális jövedelemmé teszik a borravalót – döntött tegnap a magyar kormány. Ezt tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a kabinetülést követően. Az elképzelés a nemrégiben meghirdetett 100 lépés programjának új részét képezi. A borravaló megadóztatását célzó bejelentés csak egyike az új kezdeményezéseknek.

T. A.

A kormányfő jelezte, a vendéglátóiparon kívül az idegenforgalmat és az építőipart is olyan területeknek tekinti, mint amelyekben a munkavállalók szürke foglalkoztatása igen általánossá vált. Gyurcsány Ferenc elmondta: a jövőben az építési engedélyezési eljárásban az építkezőnek előre meg kell határozni a kivitelezés várható költségét. Az építkezés során vezetendő munkanaplóban pedig rögzíteni kellene, hogyan halad a munka, s a munka ütemének haladását számlákkal is igazolni kellene. A kormány nem zárkózik el attól, hogy az erről szóló javaslatot még az érintett szakmai szervezetek képviselőivel is megvitassa.

A száz lépés programjának legújabb elemeire a leggyorsabban azonban a vendéglátósok reagáltak, akik nem vártak arra, hogy hivatalosan is kikérjék a véleményüket: így a borravaló megadóztatásával kapcsolatban rögtön hangot adtak félelmeiknek. A bejelentés szerint az összeget a vendéglátóhelyek a kijelölt határok között maguk állapíthatják meg, saját ügyfélkörük szokásait is figyelembe véve.  A vendéglátósok jogköre így vélhetően arra terjedne, hogy nulla és 15 százalék közötti értékhatáron belül határozzák meg a borravaló mértékét. Az így kiválasztott értéket  az étlapon és a számlán is fel kell majd tüntetni. A felszolgálásban érintett személyek jövedelmét ilyen-olyan mértékben kiegészítő borravaló a személyi jövedelemadó alapját képezi majd. Mindezekről a jövőben jogszabály rendelkezik.

A vendéglátósok kijelentették: ha kell, rövid idő alatt átállnak az új követelményeknek megfelelő rendszerre. Viszont attól félnek, hogy az árak ettől nőni fognak, illetve a pincérek kevesebbet vihetnek majd haza. A hivatalossá tett borravalót ugyanis kénytelenek lennének beépíteni az árakba. Ennek a vendég nem örülne. Persze a pincérek sem lennének boldogok, hiszen sokak kereset-kiegészítését jelenti a borravaló. El lehet képzelni, a minimálkeresetű felszolgálókat hogyan érintené a beépített borravaló. Lapunk érdeklődésére egy vendéglátóhely vezetője elmondta: egy jó színvonalú étteremben dolgozó pincér havonta megkereshette a minimálbér dupláját. A felszolgálók azonban illendően osztoztak a szakácsokkal. Vagyis őket is érintheti a jövőbeni „megszorítás”.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kormányzat nem a lényeges ügyekkel foglalkozik. Ma hazánkban a legnagyobb probléma a munkanélküliség, ehhez képest a borravaló elenyésző gondot jelent. Új munkahelyeket kellene teremteni, ezzel növelve a bevételeket. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője kijelentette: „Ez még politikai hakninak is kevés”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!