Hírek

2005.05.05. 07:47

Jelmezek bűvöletében

Váczy András

– Tizenhárom éves voltam, amikor apám, Baranyai László író azt találta ki, hogy fotómodell legyek – kalandozik el Vera életpályája kezdetéhez. – Akkor álltam először kamera elé. Szülői nyomásra. Hú, nagyon utáltam! – Ez a modellszakmára ácsingózó tinilányok számára nyilván érthetetlen, de Vera ilyen. Ha egyszer nem tetszik neki valami, az istennek sem lehet rábeszélni. A pózolásnak annyi, kész, passz. Viszont kellett valami más. – Filmes barátaim rávettek, hogy szerepeljek a mozijukban. Ez a munka nagyon tetszett. Ráadásul a film, az Elcserélt testek díjnyertes lett az egyik neves fesztiválon.

Verát színésznőként kezdték jegyezni. Egyre-másra hívták olyan szerepekre, amelyekre az ember felkapja a fejét. – Voltam iskola szépe és szipuzó punk, voltam anya és asztmás leszbikus lány… A film után a színpad következett, klasszikus és kortárs színművek. A tetőpontot a Sex, drugs and rock and roll Jessicája jelentette. Aztán egy csavar, s itthon termett. Egy ízig-vérig magyaros film jelentős szerepére kapott meghívást. A Sobri című bakonyi betyárromantikában a grófkisasszonyt alakította.

Ezzel most Európában is jegyzett színésznőt avathatnánk. De nem. – Szeretem a színészetet, mégsem a mindenem. Édesanyám nyomdokaiba lépek: jelmeztervező szeretnék lenni. Rájöttem, hogy jelmezt kitalálni, a színész egyéniségére és a szerepére szabni nagyon jó és szép munka. De nem ugyanazt akarom csinálni, amit az édesanyám.

Első lépésként Vera a világhírű berlini Volkstheaterben öltöztette a színészeket. – Most hazajöttem, s rajzolni tanulok. Kint majd kosztümtervezésre meg szcenikára szeretnék jelentkezni. S talán a filmezést sem hagyom abba, ha időm engedi.

Baranyai Vera

Budapest, 1982. május 22.

1989: Németországba költözik édesanyjával

2002: A Sobri című filmben szerepel

2003-tól: a berlini Vagantenbühne társulat tagja

1989: Németországba költözik édesanyjával

2002: A Sobri című filmben szerepel

2003-tól: a berlini Vagantenbühne társulat tagja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!