Hírek

2005.05.11. 07:12

Kisebb járulékot sürgetnek a cégek

A kormány legfontosabb célja a feketegazdaság kifehérítése, ezen keresztül a költségvetés adóbevételeinek növelése.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tájkép csata után egy építkezésen. A munkaügyi ellenőröket rendőrök fedezik, hogy a feketemunkások ne tudjanak kereket oldani.
[/caption]A bejelentett foglakoztatáspolitikai változásokon kívül a tervezőasztalon lévő javaslatokról is tájékoztatta az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) munkaadói oldalának képviselőit tegnap a parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány több tagja. A megbeszélésen a kormányzat és a munkáltatók különösen a munkaerőpiac kifehérítésében értettek egyet. Ellenkező esetben a szabályszegők jobb piaci helyzetbe kerülnek, versenyképességük erősebb lesz, mint a szabályokat betartóké. Egyetértettek egy régi munkaadói igény teljesítésének szükségszerűségében: a felnőttképzésnek sokkal jobban kell szolgálnia a munkaerő-piaci igényeket. A megoldás lényege abban kereshető, hogy a források felhasználását ne az iskolák, hanem a munkáltatók szabályozhassák. A miniszter fölhívta a figyelmet, hogy a szakképzés rendszerének átalakításában radikális lépések megtételére is készül a kormányzat.

Ezalatt azt értette, hogy a kormányzat bevezeti a pályakövetés rendszerét. Ezzel elejét kívánja venni, hogy olyan oktatási intézmény részesüljön állami támogatásban, amely a munkanélküliek utánpótlását végzi. El kell érni, hogy csak azokhoz az intézményekhez áramoljon közpénz, amelyek a munkaerőpiac számára szükséges szakmában képeznek diákokat. A megreformált szakképzés ezáltal hoszszabb távon is szolgálja a munkaerő-piaci igényeket. Horváth Gábor, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának soros elnöke elmondta, a munkaadók először kaptak tegnap közvetlen szóbeli tájékoztatást a kormányzat foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek tervezetéről. A pénteki OÉT-ülésen lehet majd először hivatalosan tárgyalni a kabinet elképzeléseiről. Ehhez a javaslatok jogszabálytervezeti formában való olvashatósága elengedhetetlen. Az OÉT ugyanis csak ilyen munkaanyagok alapján tud érdemi vitát folytatni. A magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája a magas közteher. Ha a tervezett intézkedések elősegítik a közterhek jelenlegi szintjének azonnali vagy a belátható jövőben történő csökkentését, akkor ebben a munkaadók partnerek lesznek.

Felhívták továbbá a figyelmet a csomag több olyan elemére, amelyek veszélyeket rejtenek. Az állami támogatások igénybevételénél feltételül kívánja szabni a kormányzat a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. A munkaadók szeretnék pontosan meghatározni a rendezett munkaügyi kapcsolatok tartalmát. Ha ugyanis egy munkaadónál hibás volt a szabadság-nyilvántartás, akkor ezért munkaügyi bírságot lehet kiszabni. Ha viszont egy cégnek munkaügyi bírsága van, akkor az állami támogatástól el lehet esni. A munkaadók célja, hogy a szabálytalankodókat kiszűrjék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!