Hírek

2005.05.05. 00:00

Nem változtatott a kamaton az Európai Központi Bank

Huszonharmadik hónapja változatlanul 2 százalékon tartja az alapkamatot az Európai Unió jegybankja, az Európai Központi Bank (EKB). Bár a pénzintézet igazgatótanácsának több tagjáról is az hírlik, hogy már alig várják az alkalmat, hogy kimozdítsák a kamatot a történelmi mélypontról, erről valószínűleg egy ideig még le kell mondaniuk.

M. J.

A tagországok gazdasági teljesítménye ugyanis pillanatnyilag igencsak gyenge. Az Európai Bizottság a napokban hivatalosan bejelentette, hogy az euró-övezet tizenkét tagországában a 2005-re előrejelzett 2 százalékos növekedési ütemet nem tartja elérhetőnek, és 1,6 százalékra módosítja. A tervezettnél gyengébb teljesítmény okaként legtöbben az olajár emelkedését és a túl erős eurót nevezik meg.

Az eurózóna országaiban a munkanélküliek aránya átlagosan 8,9 százalékra nőtt március végéig. Egyedüli jó hír az euró-zóna lakóinak, hogy az infláció üteme nem növekszik, az előző év áprilisa óta 2,1 százalék, az energiaköltségek nélkül számítva pedig mindössze 1,6 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!