Hírek

2005.05.05. 00:00

Nem változtatott a kamaton az Európai Központi Bank

Huszonharmadik hónapja változatlanul 2 százalékon tartja az alapkamatot az Európai Unió jegybankja, az Európai Központi Bank (EKB). Bár a pénzintézet igazgatótanácsának több tagjáról is az hírlik, hogy már alig várják az alkalmat, hogy kimozdítsák a kamatot a történelmi mélypontról, erről valószínűleg egy ideig még le kell mondaniuk.

M. J.

A tagországok gazdasági teljesítménye ugyanis pillanatnyilag igencsak gyenge. Az Európai Bizottság a napokban hivatalosan bejelentette, hogy az euró-övezet tizenkét tagországában a 2005-re előrejelzett 2 százalékos növekedési ütemet nem tartja elérhetőnek, és 1,6 százalékra módosítja. A tervezettnél gyengébb teljesítmény okaként legtöbben az olajár emelkedését és a túl erős eurót nevezik meg.

Az eurózóna országaiban a munkanélküliek aránya átlagosan 8,9 százalékra nőtt március végéig. Egyedüli jó hír az euró-zóna lakóinak, hogy az infláció üteme nem növekszik, az előző év áprilisa óta 2,1 százalék, az energiaköltségek nélkül számítva pedig mindössze 1,6 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!