Hírek

2005.05.31. 00:00

Párafelhő az Ágnes utcában

Állandó orrfacsaró szagtól szenvednek a Márton-hegyiek. Házuk tövében eresztik a Dunába naponta többször a szennyvizet. A XII. kerületi és a fővárosi önkormányzat évek óta nem tud megegyezni a megoldásról.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Herpai Attila szerint többször majdnem verekedéssé fajult a szippantók és a helyiek közötti konfliktus. Ha nem lesz változás, készek a tiltakozásra.
[/caption]– Ma már háromszor itt volt a szippantóautó, és még ki tudja, hányszor jön! Megáll itt a temető szélén, ebben a forgalmas csomópontban és beleereszti a szennyet tisztítatlanul a Dunába – háborog Herpai Attila a Farkasréti temető hátsó bejáratánál. Furcsa elképzelni azt az irtózatos bűzt, amiről beszél a madárcsicsergéstől zengő nyugalom szigete közepén. Pedig már évek óta belepiszkítanak a festői környezetbe a sárga autók. Éjjel- nappal egészen este tízig, sőt még hétvégén is hordják orrfacsaró rakományukat a természetvédelmi területen keresztül. Hogy aztán a Márton-hegy gyomrán keresztül a Dunába kerüljön. – Egy enyhe szellő szétviszi a szagot az egész környéken, főleg, ha melléürítik a szennyvizet – mutat körbe Herpai Attila a lakóházakkal teli erdős részen. – Ez közegészségügyi szempontból is aggályos. Ezentúl sok hozzátartozó innen közelíti meg a temetőt, ebben a bűzben. Ráadásul egy négyszeresen jobbkezes kereszteződés közepén áll meg a kocsi. Nagyon balesetveszélyes, nézze csak meg ezeket a féknyomokat!

A Denevér, a Bürök és az Ágnes utca találkozásánál lévő szennyvízleeresztő mellett, védett övezetben, a főváros egyetlen több tíz hektáros erdőövezetében is van egy csatorna. Ide, a Mártonhegyi útra is, ami egyébként forgalomtól elzárt terület, beáll naponta többször a szennyvizet szállító autó. Az arra kirándulók csodálkozó tekintetétől kísérve. – Két éve csatározunk a fővárosi önkormányzattal, hogy szüntessék meg ezt a két szenynyvízleeresztőt – mondja Mitnyan György, XII. kerületi polgármester. – Mindig azt a választ kapjuk, hogy csak áthelyezni lehet a leeresztőket, megszüntetni nem. De más helyen ugyanígy szennyeznék a környezetet vagy zavarná a bűz a környéken élőket és kirándulókat. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mi kerül a folyóba. Senki sem ellenőrzi, mi kerül a csatornába. Ezt eddig nem sikerült kiderítenünk. Csak azt fogadjuk el, ha a dél-pesti szennyvíztisztítóba viszik az itt keletkező szennyvizet.

A főváros szerint a kerületből hiányzó huszonhárom kilométeres csatornahálózat kiépítése megszüntetné a problémát. A XII. kerület azonban nem tudja állni a beruházás egymilliárd forintos költségét. Ráadásul azt mondják, 15 millió forintból meg lehetne oldani az elszállítást. A főváros másképp látja. – Négyszeres idő- és úthossznövekedéssel járna a délpesti tisztítóba történő szállítás. Ennek költségeit a lakosoknak kellene állniuk. Ez elviselhetetlen és méltánytalan lenne számukra – közli Milyó Mihály, a kommunális ügyosztály vezető főtanácsosa. – Rövid távon úgy tudjuk enyhíteni a lakosok panaszait, ha mindig máshová tesszük a leeresztőket. Természetesen ez átmeneti megoldás. Két év múlva tervezzük bevezetni az egész fővárosban a szennyvízdíjat, amiből már finanszírozni lehet ezeket a pluszköltségeket. A szakember hangsúlyozta: a Márton-hegyről úgy ömlik a Dunába a szenny, hogy keresztülmegy a Hunyadi úti tisztítón. Buda néhány részéről azonban tisztítatlanul kerül a folyékony hulladék a sodorvonalba, a Duna közepére. Milyó Mihály hangsúlyozta, hogy ezt a technológiát számos országban alkalmazzák. Csak akkor lehet majd elhagyni, ha megépül a csepeli és a dél-budai tisztító.

A helyieket nem érdekli a kerület és a főváros – többek szerint politikai – csatározása, csak az állandó bűztől szeretnének megszabadulni. Herpai Attila azt mondja, ha semmilyen elmozdulás nem történik az ügyben, esetleg nem riadnak vissza a demonstrációtól sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!