Hírek

2005.05.24. 06:06

Vesztfáliai vérveszteség

Gerhard Schröder legkésőbb július elsején bizalmi szavazást kér a szövetségi parlamentben. Ezt követően kiírják az általános választásokat.

Toronyi Attila

Németország történetében még sohasem tartottak előrehozott parlamenti választásokat. Az észak-rajna-vesztfáliai választásokon vesztes Szociáldemokrata Párt (SPD) azonban lépéskényszerbe került. Miközben a tartományi voksolásokat sorra, legutóbb vasárnap elbukta, érezhetően megritkult a levegő a szocdem vezetésű központi kormány körül. Így nem tehetett egyebet, szorgalmaznia kellett az előrehozott választást, amelyet legkésőbb szeptember tizen-nyolcadikára írnak ki.
Még el sem kezdődtek az egyeztetések, máris vihar dúl az SPD soraiban. A kancellár ugyanis a jelenlegi kormánnyal kezdené a kampányt, beleértve a sokat bírált pénzügy- és gazdasági minisztert. A párt baloldali bírálói viszont új kabinet felállítását követelik. Németországban, főként a keleti tartományokban magas a munkanélküliség, a befektetők inkább az olcsóbb külföldi országokat részesítik előnyben. Schröder szerint a „keserű vereséggel” a reformpolitika folytatásának politikai alapja kérdőjeleződött meg. A reformpolitikán Schröder az ellátó rendszerek karcsúsítását és a német gazdaság versenyképességének javítását érti.
Az országos választásoknak tehát nemcsak az a tétje, megy-e vagy marad-e a jelenlegi szocdem–zöld koalíció. A kulcskérdés a gazdaság: azaz folytatódjék-e Schröder araszoló reformpolitikája, vagy jöjjön helyette a konzervatív ellenzék „piaci radikalizmusa”.
Gerhard Schröder ellenfele szeptemberben nagy valószínűséggel Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke lesz. Felmérések szerint a németek többsége üdvözli az előrehozott választást, húsz százalék azonban nem tartja jó kezdeményezésnek.
Elemzők szerint Schröderék azért folyamodtak az új választás ötletéhez, hogy elkerüljék a „hosszú vörös–zöld haldoklást”. Az ellenzéki konzervatívoknak mindamellett kedvezőbb lett volna, ha a szociáldemokraták és a zöldek még másfél évig kínlódnak, mert akkor biztosak lehettek volna a választási sikerben. A Financial Times Deutschland szerint „ez az offenzíva a kétségbeesés offenzívája”. Az idő előtti országos választás felvetése felér a szociáldemokrata–zöld koalíció csődnyilatkozatával; beismerése annak, hogy már nincs olyan politikai elképzelés a tarsolyukban, amellyel a választókat 2006 őszéig meg tudnák győzni. Ám kész választási programmal most sem az SPD, sem a CDU nem rendelkezik.
Így a kampány feltehetően a személyiségek csatája lesz. Közismert, hogy Schröder kancellár a lakosság körében még mindig nagyobb rokonszenvet élvez, mint Angela Merkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!