Hírek

2005.06.27. 00:00

Idehaza ásít A lusta inas

Munkácsy Mihály A lusta inas című, magángyűjtő tulajdonában lévő festménye és az ahhoz készült fejtanulmány együtt látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Gara Róza

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Bakó Zsuzsanna művészettörténész, a Munkácsy-kiállítás fő szervezője mutatta be a várva várt festményt
[/caption]Először érkezett Magyarországra az eddig csupán a szakirodalomból ismert A lusta inas (Ásító inas) című remekmű. A képet a Magyar Nemzeti Galéra nagy sikerű, Munkácsy a nagyvilágban című kiállításán mutatták be szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. Hosszú sorokban kígyózott a kőtárban kiállított képek előtt a kíváncsiak sora. A Munkácsy-tárlatot, tekintettel a nagy érdeklődésre, a tervezettnél három héttel tovább, augusztus 21-ig tartják nyitva.

Munkácsy Mihály (1844–1900) 1869-ben, Düsseldorfban festett képét egy év múlva a párizsi Goupil & Cie. vásárolta meg a festőtől, majd a festmény Mrs. G. Cumming amerikai milliomos gyűjteményébe került. Először 1950-ben árverezték el New Yorkban a Sotheby-nél, majd 1988-ban Párizsban került kalapács alá. Idén június 14-én a londoni Sotheby’s árverésén vette meg az ismert műgyűjtő, Pákh Imre. A gyűjtő a Napkelte szombati adásában elmondta: gyermekkora óta szenvedélyesen szereti Munkácsy képeit, gyűjteménye alapja a festőnek egy családi örökségül kapott képe volt. Azóta mind magyar, mind külföldi árveréseken licitál Munkácsy festményeire. A most megszerzett A lusta inas című képről egyszer már lecsúszott, annál nagyobb öröm, hogy most mégis a magáénak mondhatja.

A kép 30 ezer fontról indult, s csaknem háromszoros áron, 85 ezer fonton ütötték le. A magyar gyűjtő jutalékokkal 120 ezer fontot (36 millió forintot) fizetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!