Hírek

2005.06.03. 00:30

Mortimer tegnap hazamehetett

A BRFK járműtelepén újrajátszották a kardos támadást. A szerencsétlen eset szereplői ezúttal rendőrök voltak. A résztvevők csak statisztáltak.

Nagy E. D.–Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Patai Józsi édesanyjával érkezett a helyszíni bizonyításra, de egészségi állapota miatt fél órán belül távozott
[/caption]„Vizuális szembesítés” lett végül tegnap a roma fiú megszúrásának bizonyítási kísérlete. Ismeretes, a Mortimer becenevű, 17 éves törökbálinti szakközépiskolás a 21-es busz végállomásán, a Moszkva térnél szóváltás után karddal átszúrta a 15 éves Patai Józsefet. A tragédiát követően még politikusok is rasszista indíttatást láttak a támadásban, mivel az áldozat roma. A rendőrség egymilliós vérdíjat ajánlott fel a nyomravezetőnek, amit aztán ki is fizettek. Valaki feldobta Mortimert. Ekkor derült ki, hogy a fiú édesanyja is roma, édesapja magyar, a család romának vallja magát. Mortimer és a támadáskor vele lévő öt fiatal közül többen arról beszéltek, hogy Józsefnél kés volt, azzal fenyegette meg Mortimert, aki ezután szúrta át a karddal. József tagadta, hogy kést rántott volna. A bizonyítási kísérlet során megpróbálták tisztázni az ellentmondásokat.

A volt Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat egykori, IX. kerületi objektumában, a BRFK mai járműtelepén tíz órakor kezdődött a bizonyítás. Negyedórával korábban zárt, rendőrségi furgonban meghozták Mortimert, aki csak a telephelyen lévő szerelőcsarnokban szállhatott ki a járműből. Ide állítottak be egy 21-es BKV-buszt. József fekete Mercedessel érkezett, amit a bátyja vezetett. A hátsó ülésen József mellett ült édesanyja is. Az idősebb testvért kiküldték, a bizonyításon csak az édesanya vehetett részt. Az utcán a testvér elmondta: öccsét nem zaklatta fel, hogy találkoznia kell támadójával. Hozzátette: most kiderül, hogy késről szó sem volt, kizárt, hogy öccsénél kés lett volna.

A bizonyítási eljárás során rendőrök játszották el kétszer is, hogy mi történt a 21-es buszon. Előbb József elmondása alapján, majd Mortimer verzióját adták elő. A támadót és áldozatát a nyomozók nem engedték testközelbe egymáshoz. Az egyébként, hogy Józsi részt vesz-e a helyszíni bizonyításon, még egy nappal a tervezett időpont előtt is kérdéses volt. Anyukája, Patainé Oláh Éva (50) szerint fia rosszul volt, de végül sikerült összeszednie magát annyira, hogy megjelenjen a rendőrségi telephelyen.

– Eléggé ideges lett, falfehér lett az arca – idézte fel a nő gyermeke reakcióját a támadás megismétlésekor. Patainé szerint fia csak fél óráig volt ott a bizonyításon, aztán egészségi állapota miatt eljött. A fiút, aki három hét múlva tölti be tizenhatodik életévét, családja folyamatosan ápolja. Sebeiről már levehették a kötéseket, ám Józsi hamar elfárad, sokszor segítségre szorul még. Patainé végig fia mellett volt a bizonyításon és szemével Mortimert fürkészte. – A szemébe akartam nézni, de ő nem nézett rám, se a fiamra. Nyugodtan, higgadtan viselte az egészet, és végig a földet bámulta – mondta az asszony.

A bizonyítási eljárás eredményéről a nyomozás érdekében nem kívántak részleteket elárulni a BRFK-n. Ilosvay Katalintól, Mortimer ügyvédjétől viszont megtudtuk: védence szabadon távozhatott a helyszínről. A bíróság lakhelyelhagyási tilalomról szóló végzését a bizonyítás után ismertették. Ilosvai elismerte: annyiban eredménytelen volt az eljárás, hogy mind a támadó, mind pedig az áldozat kiállt korábbi vallomása mellett. Patainé lapunktól tudta meg, hogy fia támadója szabadlábra került. – Nem találok szavakat. Ha kardokkal mászkálhat és szabadlábon védekezhet, a támadás bármikor megismétlődhet – fogalmazott az asszony.

A bizonyítási kísérlet során esetenként kideríthetik a bűncselekmény részleteit

A bizonyítási eljárást minden bűncselekmény vizsgálata során lefolytatják. Törvényben szabályozott feladat, egyben lehetőség a gyanúsítottnak, hogy vélt igazát a helyszínen is bizonyíthassa. A helyszínre a bűncselekmény minden résztvevőjét kiviszik. Ilyen alkalmakkor a résztvevők pontról pontra elmondják, elmutogatják, újra eljátsszák, hogy szerintük hogyan, milyen körülmények között történt az eset. Van, amikor sikeres a bizonyítási eljárás. Mint például Nógrádi Zsolt esetében, aki Pintér Sándor belügyminisztert vádolta meg milliók elfogadásával. A körülmények pontos felelevenítésekor beigazolódott, hogy annyi pénz nem fér be a Nógrádi által mondott táskába. A vádaskodót rágalmazásért elítélték. A siófoki német busz balesetét is rekonstruálták. Beigazolódott, hogy a sofőrnek látnia kellett a vasúti átjáróban a tilos jelzést. Sikertelen volt azonban a bizonyítás a móri ügyben. A per közben jelentkező „koronatanú” ugyanis nem tudta igazolni a százhalombattai temetőben, hogy ott két ismeretlen fegyvereket ásott el. Ha a bizonyítás sikertelen, a következő lépés, amitől eredményt lehet várni, a szembesítés.

a körülmények pontos felelevenítésekor beigazolódott, hogy annyi pénz nem fér be a Nógrádi által mondott táskába. A vádaskodót rágalmazásért elítélték. A siófoki német busz balesetét is rekonstruálták. Beigazolódott, hogy a sofőrnek látnia kellett a vasúti átjáróban a tilos jelzést.

Sikertelen volt azonban a bizonyítás a móri ügyben. A per közben jelentkező „koronatanú” ugyanis nem tudta igazolni a százhalombattai temetőben, hogy ott két ismeretlen fegyvereket ásott el. Ha a bizonyítás sikertelen, a következő lépés, amitől eredményt lehet várni, a szembesítés. Patai Józsi édesanyjával érkezett a helyszíni bizonyításra, de egészségi állapota miatt fél órán belül távozott -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!