Hírek

2005.06.23. 00:00

Óbuda újabb lehetőség előtt

Pályázat útján értékesítené az óbudai gázgyár melletti telket a Főpolgármesteri Kabinet. A tízezer négyzetméteres ingatlan értékét 305 millió forintra becsülik. A III. kerület elővásárlási joggal rendelkezik, de nem kívánnak élni vele.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="89"] Tovább szépülhet a terület
[/caption]A területtel szívesen bővítené jelenlegi irodaparkját a volt gázgyár egyharmadával rendelkező Graphisoft Rt., amely már jelezte is vásárlási szándékát. – A szomszédságunkban található ingatlant nem építenénk be – mondta a Reggelnek Bojár Gábor, a cég elnöke. – Megőriznénk a növényzetet, amely jól kiegészítené és szépítené a meglévő parkunkat.

A Graphisoft Rt. 1997-ben költözött az egykori gázgyár területére. Azóta felépítettek egy XXI. századi technológiai parkot, ahol olyan cégek telepedtek meg, mint a Microsoft. Most újabb jelentős lépés előtt állnak. – Ide építjük fel Európa legnagyobb szoftvergyártó cégének, az SAP-nak a kutató-fejlesztő központját – mondta Bojár Gábor. A céget 1972-ben alapították Németországban. A társaság a világ 120 országában van jelen, a tavalyi árbevétele meghaladta a 7,5 milliárd eurót.

A Graphisoft a mostani fejlesztésre két és félmilliárd forintot fordít. Az első kapavágásra nem is kell sokat várni, az ünnepélyes alapkőletétel egy hét múlva, július 1-én lesz. – A főváros számára rendkívül fontos beruházások valósultak meg a térségben – mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre,  főpolgármester-helyettes. – A szoftverpark jól tükrözi Budapest fejlődőképességét.

A gázgyár fennmaradó területének hasznosításáról a főváros jelenleg is tárgyalásokat folytat a kulturális tárcával. Az elképzelések között egy kulturális központ kialakítása szerepel. Itt lehetne többek között az Országos Műszaki Múzeum. Ennek költsége eléri majd az ötvenmilliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!