Hírek

2005.06.07. 00:00

Újfasiszták leköpdösték Kossuth rozsnyói szobrát

Szombaton szlovák újfasiszták leköpdösték Kossuth szobrát – adták hírül a pozsonyi napilapok. A neonácik a trianoni békeszerződés évfordulójára utaztak Rozsnyóra, hogy dicsőítsék a 85 évvel ezelőtt hozott döntést.

BAMA

A szervezők uszító plakátjaiból már egy hete tudni lehetett, hogy két szélsőséges szlovák szervezet több száz híve azzal a szándékkal akar tüntetni a gömöri városban, hogy méltassák a trianoni döntést. Kiszivárgott, hogy a rendőrség nagy erőket vezényel Rozsnyóra, hogy elejét vegye egy esetleges incidensnek.

Valószínűleg a rendőri erők készültségének híre miatt mindössze nyolcvanan utaztak Rozsnyóra. Az egykori fasiszta Hlinka-gárda egyenruháit utánzó öltözetben végigvonultak a városon, több órán át szónoklatokat hallgattak meg, román és szerb újfasiszta szervezetek támogató leveleit is felolvasták. Hangadójuk, Marián Kotleba kijelentette: küzdeni fognak, hogy „a magyar keselyű, Kossuth” szobra eltakarodjon a városból. Ennek érdekében a felállítók ellen bűncselekmény gyanújával feljelentést tettek a rendőrségen. Marián Kotleba leköpte a szobrot és a talapzaton elhelyezett, magyar nemzetiszínű szalaggal díszített koszorúkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!