Hírek

2005.07.08. 00:21

Barangolás nyaralás idején

Nem mindenkinek kell a külföldi mobiltársaságok díjait böngészni, mert a hazai szolgáltatók igyekeztek a külföldről hazatelefonálás elszámolását átláthatóbbá tenni. A különbség azonban olykor nagy az előfizetőknek és a feltöltőkártyát használóknak kínált szolgáltatások ára között.

Kaszás Erzsébet

Egyre ritkábban kapcsoljuk ki vagy hagyjuk itthon mobiljainkat a külföldi nyaralás alatt, pedig ilyenkor jócskán megnőhet a telefonszámlánk. Különösen akkor, ha nem figyelünk tudatosan a költségcsökkentési lehetőségekre.

Az első és legfontosabb, hogy ha átlépjük az országhatárt, telefonunk automatikusan a legkönnyebben elérhető szolgáltatóhoz kapcsol át. Ám nem biztos, hogy számunkra ez a legkedvezőbb. Ezért már indulás előtt érdemes az itthoni szolgáltatónál érdeklődni, hogy abban az országban, ahova utazunk, kivel és milyen tartalommal kötött úgynevezett nemzetközi roaming (barangolás) szerződést.

A roaming alapján ugyanis a külföldi hálózatokban bonyolított hívások és egyéb igénybe vett szolgáltatások díjait forintban, itthon kell kifizetni. Annak a külföldi szolgáltatónak az árai alapján, amelyik a hívásunk adatait megküldi a hazai mobiltársaságnak. Az egyes szolgáltatók különbözően, leggyakrabban másodpercekben, percekben, impulzusok alapján számolnak. Van, ahol külön kapcsolási díjat is kérnek vagy egyéb mellékköltségek merülnek fel. Így – ha mindezeket nem tisztázzuk előre – korántsem biztos, hogy a rövidre fogott beszélgetéssel elejét vehetjük a magas számlának. A határra érve persze ne felejtsük el a telefon menüsorában a kézi hálózatkereséssel kiválasztani, hogy melyik társaság hálózatán szeretnénk telefonálni.

Bonyolult? Igen, az, és alighanem ezt ismerték fel a hazai szolgáltatók, a T-Mobile, a Pannon GSM és a Vodafone, amikor kialakították úgynevezett egyszerűsített roaming tarifarendszerüket. Ezek azonban nem minden mobilos számára érhetők el. A Pannon GSM-nél például csak az előfizetési szerződéses, számlás ügyfelek számára teszik jóval átláthatóbbá, hogy mennyit kell fizetniük, ha külföldről hazaszólnak. A lényeg, hogy június 21-től – csakúgy, mint korábban a Vodafone-nál – az országokat zónákba sorolták, és az eddigi gyakorlattól eltérően egy-egy zónában, az országtól és a szolgáltatótól függetlenül, ugyanazokkal az árakkal számolhatnak az előfizetők. Ez általában nem teszi olcsóbbá a hívást, sőt az is előfordulhat, hogy egy-egy ország egy-egy szolgáltatójánál esetleg megdrágítja. Ezért, aki mégis ragaszkodik a korábbi, bonyolultabb rendszerhez, az nyaraláskor használhat úgynevezett kártyás mobilt.

A T-Mobile a kártyásoknak, azaz Dominót használóknak már korábban is hat díjzóna szerint tette lehetővé, hogy külföldön is használhassák telefonjukat. Igaz, ehhez nekik utazás előtt gondoskodniuk kell arról, hogy a kártyájukon legyen a hívásokhoz elegendő pénz, és aktiválniuk kell a szolgáltatást egy kód elküldésével. Ha külföldön a fedezet elfogy, újra kell tölteni, a szolgáltatás csak ezután vehető újra igénybe. Július 1-jétől azonban már a számlás előfizetőknek sem szükséges az egyes külföldi szolgáltatók árait külön-külön böngészni, mivel a T-Mobile számukra országonkénti (tehát nem a zónák szerint) egységes díjazást vezetett be. Vagyis egy-egy országon belül a helyi hálózatok bármelyikét választva, az előfizetők egységesen perc alapú, könnyen megjegyezhető díjakkal indíthatnak vagy fogadhatnak hívásokat, illetve küldhetnek SMS-t. 

Annak érdekében, hogy még kevesebben mondjanak le a mobilozásról külföldön, a Telekom cégcsoport – melynek a hazai T-Mobile a tagja – augusztus 31-ig, a nyári szabadságok idején minden hálózatában 50 százalékkal csökkentette a hívásfogadás díjait. Az érintett országok a következők: Ausztria, az Amerikai Egyesült Államok, Csehország, Hollandia, Horvátország, Nagy-Britannia, Németország, Szlovákia.

A Vodafone már 2003. december 1-jétől alkalmazza az utólag (elő)fizetők részére a könnyen áttekinthető, úgynevezett Vodafone World tarifát. Ennél a szolgáltatónál négy zóna szerint számláznak. Nem teljesen egységesen azonban, mert továbbra is vannak előnyben részesített szolgáltatók. Ha az ügyfél ezek közül választ, 16-20 százalék engedményt kap az egyéb hálózatoknál elszámolt árakból. A zónás rendszerben nincs kapcsolási díj, egységesek az SMS-díjak és nincs csúcsidő sem, azaz az árak a nap huszonnégy órájában érvényesek.

Lefedettség

A mobilszolgáltatók többsége Európában már teljes lefedettséget kínál, de egyéb – főleg távol-keleti, egyesült államokbeli – szolgáltatóknál a lefedettség nem terjed ki az egész országra, csupán a nagyobb városokra, kikötőkre, illetve főbb útvonalakra. Utazás előtt ezért érdemes megnézni a külföldi szolgáltató lefedettségi térképét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!