Hírek

2005.07.07. 00:00

Repülő csészealj szállt le a szibériai tajgában?

Mértanilag szabályos körben pusztult el az erdő az orosz Távol-Keleten, a Habarovszki terület egyik kieső részén. A letarolt rész 3 négyzetkilométert tesz ki. A jelenség rendkívüli, mert ezen a vidéken emberemlékezet óta nem volt forgószél.

Csák E.

A hatóságok a bejelentés után vizsgálóbizottságot hoztak létre. Radioaktív sugárzást és kémiai szennyeződést a mérések nem mutattak ki. Az első benyomások alapján a bizottság úgy véli: szélvihar tarolta le a fákat egy olyan helyen, ahol a hideg és a meleg légáramlatok találkoztak. A pusztítás rendkívüli szabályossága azonban több megfigyelőben kérdéseket vet fel. A helyi fakitermelő vállalat vezetője. Anatolij Szavcsuk az EHO-DV televíziónak elmondta, hogy a fatörzsek hihetetlenül szabályosan, egy irányban fekszenek, mint a sorba rakott gyufaszálak. A fű pedig olyan, mintha egy hatalmas kaszával tudatosan vágták volna le. A jelenség emlékeztet az amerikai kukoricaföldekre, amelyeken szabályos köröket fedeztek fel. Csak itt nem gyenge kukoricaszárakról, hanem százados fenyőkről van szó.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!