Hírek

2005.07.06. 06:06

Viták várhatók a csúcson

A ma kezdődő skóciai csúcstalálkozó tervezett fő témái: Afrika megsegítése és az éghajlatváltozás.

Csák Elemér

A ma este kezdődő értekezlet eredményessége  nagyban függ attól, hogy a részt vevő vezető politikusok mennyiben tudnak eleget tenni a saját országukban rájuk nehezedő nyomásnak és várakozásnak.
A G8, vagyis a legfejlettebb államok vezetőinek csúcstalálkozóin általában a már egyeztetett témákról hoznak döntéseket.
A skóciai értekezlet kezdetekor azonban a jelek szerint sok az elvarratlan szál. Az sem bizonyos, hogy végül is a megjelölt napirendi témák fogják uralni a közös eszmecserét. Mindenesetre példátlan, hogy a skóciai Edinburgh előtt a résztvevők – más-más összetételben – két- és többoldalú találkozók sorozatát tartották meg, nem beszélve a telefonbeszélgetésekről és a kölcsönös üzengetésekről.
Putyin, Schröder és Chirac a kalinyingrádi évforduló ürügyén személyesen egyeztetett, s megegyezett például olyan fontos kérdésben, hogy Németországnak helye van az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A nyilatkozatok szerint konszenzus született abban is, hogy megpróbálják rábírni az amerikai elnököt az üvegházhatás csökkentésére hozott kyoti egyezmény aláírására. Bush és Blair ugyanakkor távvitába keveredett a sajtón keresztül, vállalva azt is, hogy megkérdőjeleződik sokat hangoztatott barátságuk és nézetazonosságuk. Míg ugyanis a brit miniszterelnök a káros gázok kibocsátásának csökkentését szorgalmazza, az amerikai elnök ötmillió honfitársa állását féltve új technológiák alkalmazásával, azaz újabb üzlettel venné fel a harcot a gázok ellen.
Megfigyelők szerint az edinburghi tárgyalófelek felvetik a kilátástalan iraki háború, a magas olajárak, az iráni nukleáris építkezés és az észak-koreai atomfenyegetés kérdését – mindenki a maga szája íze szerint. És van egy problémakör, amely bizonyosan mindegyiküket foglalkoztatja, nevezetesen a globalizáció. Erről gondoskodnak, erre kényszerítik rá a legfejlettebb államok vezetőit a napok óta tartó hatalmas tüntetések
a csúcstalálkozó közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!