Hírek

2005.09.30. 15:12

Bíróság előtt Európa legnagyobb csalása

Megkezdődött Calisto Tanzinak, a Parmalat alapítójának és volt elnökének pere. A két éve könyvelési csalásba gyanújába keveredett cégnél az egykori csúcsvezető mellett 14 személy ült a vádlottak padjára.

Á. J.

A gyárat a csalás miatt 14 milliárd eurós (345 milliárd forint) kár érte. Tanzi és társai ellen folyó perben a szerdai tárgyaláson az ügyészek hamis könyvelési adatok közlését és a befektetők, illetve a tőzsdefelügyelet megtévesztését hozták fel. Castilo Tanzi is kitett magáért: 18 ügyvéddel jelent meg a bíróságon, akik azt hozták fel mentségül, hogy a vezetőnek nem volt teljes rálátása a cég működésének minden részletére. A cég bukásának durva ára lett, a 30 országban – köztük Magyarországon – üzemeket működtető társaság a felvásárlásokat és a termelést nem tudta finanszírozni. Az élelmiszer-ipari gyár vezetői ahelyett, hogy kezelték volna a veszteségeket, könyvelési trükkökkel és fedezet nélküli kötvények kibocsátásával próbálkoztak.

Az itáliai részleg az olasz kormány segítségével megmenekült, ott kevesen vesztették el állásukat. Nem úgy, mint hazánkban, ahol a helyi leányvállalatot felszámolták. Az elmúlt hetekben talált csak gazdára az egyik helyi egység egy magyar termelői csoport felvásárlása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!