Hírek

2005.09.17. 00:00

Ellenzékben mindig ugyanaz a szöveg

Kormányok jönnek, kormányok mennek, de az aktuális választási ciklusban a mindenkori ellenzék nagyjából ugyanazokon a területeken ígér radikális változást. Így összegezhető az a táblázat, amelyben összegyűjtöttük az elmúlt évek választási ígéreteit.

Szakács Árpád

[caption id="" align="aligncenter" width="464"] Az eltérő kampányszlogenek mögött gyakran ugyanaz az ígéret húzódik meg a magyarországi pártok esetében. Ráadásul ezek a vállalások a rendszerváltás óta alig változtak: az ellenzék a kormány hibáit javítaná ki.
[/caption]Az állandóan visszatérő témák között vezető helyet foglal el az adócsökkentés, a munkahelyteremtés, a nyugdíjemelés, a családtámogatás és az egészségügy helyzete. Ugyanakkor több mint tíz év után is ott tartunk, hogy ezeken a területeken a jelenlegi kormány is reformokat tart szükségesnek. Reformokból pedig eddig sem volt hiány, de úgy tűnik, hogy az előzetes várakozások terén a jövő évi választásokon is megkapjuk ezeket az ötleteket a mostani ellenzéktől, csak most egy kicsit másképp lesz becsomagolva. Na de mikor lesz ennek vége?

Kumin Ferenc politológus azzal indokolja az állandó kérdések visszatérését a mindenkori ciklusokban, hogy a pártok a kampányukban tudatosan foglalkoznak olyan területekkel, amelyek sok embert érintenek. Ráadásul különböző kampánytechnikákkal ezeket az állandó elemeket újra be lehet úgy csomagolni, hogy eladhatók legyenek. A nyugati demokráciákban ez nincs feltétlenül így. Például a régi demokráciákban sokkal inkább előtérbe kerülnek az értékrendekhez köthető kérdések, ilyen például az abortusz, az eutanázia. Ugyanakkor számos jóléti demokráciában is kezd visszatérni a nyugdíj, az egészségügy kérdése, hiszen az ellátórendszerek sok helyen nehezen bírják e területeken a finanszírozást – tette hozzá Kumin.

– Semmit nem tanultak, semmit nem felejtettek – ezzel a szállóigével illusztrálta Giró-Szász András politikai szakértő az újraelosztó-rendszerekhez kapcsolódó kérdések állandó visszatérését a pártok részéről. Kicsit unalmas már, hogy állandóan ugyanazokat a témákat halljuk más hangsúlyban, de ezek olyan problémák, amelyeket sürgősen meg kell oldani. Az uniós csatlakozás óta már nemcsak a saját költségvetésünkre kell figyelni. Amennyiben a következő kormány nem oldja meg radikálisan a felvetett területeken a gondokat, akkor nem leszünk versenyképesek, nem tudunk megfelelő összegeket lehívni az EU- költségvetésből. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a nyugat-európai országokban még az ezredforduló környékén lezárták ezeket az ügyeket, számos megoldásban pedig közös álláspontot fogadott el a kormány és az ellenzék. Giró-Szász András azt is kifejtette: a hazai privatizáció előtérbe kerülése azzal van kapcsolatban, hogy a térségben az utóbbi négy–öt évben átértékelődött az állami szerepvállalás felfogása. Ez azt jelenti, hogy az állam közszolgáltatások terén néhány kérdésben szeretne jobban beleszólni a folyamatokba – mondta a szakértő.

Örökzöld választási témák hazánkban az elmúlt 12 évben

1994

Családtámogatás:
Biztos jövőt és megélhetést a családnak, mert a család pártján állunk. Az anyaság örök érték, állampolgári jogon jár a gyermekgondozási segély, hasonló módon jár a szülőknek, nagyszülőknek a gyes. Támogatják az adómentes, értéktartó családipótlék-rendszert, egyéb támogatásokat vezetnek be.
Nyugdíj: Biztos jövőt és megélhetést a családnak, mert a család pártján állunk. Az anyaság örök érték, állampolgári jogon jár a gyermekgondozási segély, hasonló módon jár a szülőknek, nagyszülőknek a gyes. Támogatják az adómentes, értéktartó családipótlék-rendszert, egyéb támogatásokat vezetnek be.
Egészségügy: biztosítási kártyához és egészségügyi ellátáshoz jut minden állampolgár. Rögzítik, milyen egészségügyi szolgáltatás jár a biztosítottaknak. Folytatják az egészségügyi dolgozók bérrendezését, négyéves programot készítenek a bérlemaradás megszüntetésére. Finanszírozzák a kórházi felújításokat.
Munkanélküliség: legálisan vállalhatnak munkát az állástalanok
a jövedelempótló támogatás mellett a minimálbér
összegéig. Megszűnik a közgyógyellátottak hátránya. Beruházások ösztönzésével új munkahelyeket létesítenek, könnyítik a fiatalok
és pályakezdők munkába állását.
Adó: Az adórendszert és az adózás rendjét átalakítják, ezzel párhuzamosan radikálisan csökkentik egyes adófajták terhét. Egyes társadalmi rétegeknek adókedvezményt adnak. Beruházási kedvezményeket nyújtanak a külföldről érkező működőtőke-befektetőknek és a hazai vállalkozóknak.

1998
Családtámogatás:
A családi pótlékot alanyi jogúvá teszik, a gyedet és
a gyest visszaállítják, jelentősen emelik a gyermekek után járó adókedvezményt, valamint kiegészítik a rászoruló gyermekek támogatását szolgáló családi pótlékot. Kedvező lakáshitelt
biztosítanak a fiataloknak.
Nyugdíj:A reálérték növelésével   visszaadják azt, amit a Horn-kormány elvett. A nyugdíjemelés meghaladja az éves infláció ütemét. Különböző kedvezményeket biztosítanak a nyugdíjasoknak. Támogatják az idősellátást. Megállítják a gyógyszerek és más alapélelmiszerek
árnövekedését.
Egészségügy: Az egészségügy reformját megkezdik. A gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható összeg eléri a GDP 8 százalékát. Jelentősen alacsonyabb lesz a betegek által fizetendő gyógyszerár. Új bérrendszert vezetnek be, mely az egészségügyben dolgozók számára jelenlegi jövedelmük megkétszerezését jelenti.
Munkanélküliség: a minimálbér és az átlagkereset jelentősen emelkedik. Csökken a heti munkaidő. Elhelyezkedési kedvezményt nyújtanak a gyermeket nevelőknek. Segítik a fiatalok munkahelyhez jutását. Több százezer új munkahelyet létesítenek. Kedvezmények nyújtanak a fogyatékosokat foglalkoztatóknak.
Adó: Jelentős adócsökkenést hajtanak végre, és átalakítják az adózás rendjét. Saját vállalkozói és a működő külföldi tőke számára kedvezményes adórendszert biztosítanak. Az eddigi rendszernél hatékonyabb és több támogatást biztosítanak a kis- és középvállalkozásoknak.

2002
Családtámogatás:
A fiatalok és családosok számára több támogatást nyújtanak a lakásvásárláshoz. Nőnek a gyermekek után járó juttatások. Használt lakás vásárlása után is lehet kedvezményt igényelni. Folytatódik és jelentősen emelkedik a bérlakásépítésre szánt keret. Támogatják a gyes utáni munkába állást.
Nyugdíj: Visszaadják a nyugdíjasoknak az 1999-ben tőlük elvett 52 milliárd forintot, ezen túl ötven százalékkal kívánják emelni az özvegyi nyugdíjakat. Lehetővé teszik, hogy az unokájuk nevelését vállaló nagyszülők a nyugdíjuk mellett is igénybe vehessék a gyest. 13. havi nyugdíj bevezetését indítványozzák.
Egészségügy: ötvenszázalékos béremelést kapnak első lépésként az egészségügyben dolgozók. Négyévente minden ápoló egyévi bérével azonos hűségjutalmat kap. Folytatódik a kórházak felújítása. Átalakítják az egészségügyet, javítják a kórházak infrastruktúráját. Csökkentik a gyógyszerárakat.
Munkanélküliség: 400 ezer új állás létesítésével csökkentik a munkanélküliséget. Segítik a pályakezdők elhelyezkedését. Igazságosabbá teszik a munkanélküli-támogatási rendszert. Ösztönzik a huzamosabb ideje munka nélkül élők foglalkoztatását. Kedvezményeket nyújtanak a foglalkoztatói rétegnek.
Adó: Csökkennek az adók, átalakítják az adórendszert.
Kedvezményeket nyújtanak a kis- és nagyvállalkozásoknak. A hátrányos helyzetű térségekben ösztönzik a beruházásokat. Folytatják és kiszélesítik a Fidesz által elkezdett családtámogatási adórendszert, valamint megemelik az alapösszegeket.

2005
Családtámogatás:
A családbarát adózás keretében figyelembe veszik, hogy az adózó hány személyt tart el. A körbe beleszámítják a feleségeket is. Visszaállítják a családtámogatási rendszer több elemét. Főleg a dolgozó családokat részesítik kiemelt támogatásban.
Nyugdíj: megállítják a gyógyszerárak emelkedést. Kedvezményeket nyújtanak a nyugdíjasoknak. A havi juttatásokat az inflációt meghaladó mértékben emelik. Megreformálják a nyugdíj-folyósítási
alrendszereket. Hatékonyabban támogatják az idősellátást.
Egészségügy: Megakadályozzák a kórházak magánosítását. Fejlesztik az egészségügyi intézményeket. Emelik az ápolók és orvosok bérét. Átalakítják az egészségügyi alrendszereket. Támogatásokkal növelik a kórházi férőhelyek számát. Megoldást találnak a magyarországi orvoshiányra.
Munkanélküliség: Adócsökkentés révén új beruházásokat ösztönöznek, ezen keresztül pedig jelentős munkahely-teremtési programot indítanak el. Ösztönzik a külföldi tőke hazai beruházásait, új fejlesztéseket indítanak be. Konzultálnak a gazdasági szereplőkkel, és kikérik véleményüket adókérdésekben.
Adó: A társadalombiztosítási járulékok csökkentését, a kisvállalkozóknak 8 százalékos társasági adót, az eva bevételi határának növelését javasolják. 15, 18, 21%-os adókulcsok bevezetését tervezik. Egyszerűsítik az adóeljárást, söralátéti adót vezetnek be. E szerint a bevallásnak el kell férnie egy söralátéten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!