Hírek

2005.09.16. 00:00

Már az óvodában is hasznos az egészségre nevelés

Dávid Szonja

Úgy tűnik, ma jó angyalföldi szülőnek lenni és helyben drukkolni a XIII. kerületi önkormányzatnak. A városrész vezetői az „Ép testben ép lélek” jelmondatot tűzték maguk elé. Legalábbis ez derül ki tevékenységükből.
Az egészségre nevelést már az óvodában érdemes elkezdeni. Valamennyi angyalföldi önkormányzati óvoda programjában alapelv a mozgás. Emellett a játék és a változatos tevékenységek. A kicsik ideiglenes lakhelyei általában jól felszereltek. Ám az illetékesek továbbfejlesztettek, és nem érték be ennyivel.

Az önkormányzat az európai uniós ajánlásokat szem előtt tartotta és cselekedett, mondta lapunknak Gellért Lajos sajtóreferens. Sportudvarok, tornaszobák és különböző csoportszobák kaptak igényes eszközöket. Könyörtelen, ám jogos ítélet született a fémmászókák ügyében. A veszélyes és riasztó külsejű alkalmatosságok visszavonhatatlanul eltűntek. Helyettük környezetbarát eszközök várják az energikus gyerekeket. Többé nem kell az óvónőknek rettegniük. Például attól, hogy a gyerek feje beszorul két mászófok közé. Vagy hogy nekiszalad az apróság a monstrumnak, és agyrázkódást kap. Több pedagógusnak okozhatott visszatérő rémálmot mindkét jelenet.

A gyermekek egészséges életmódra neveléséhez hozzájárul a környezetvédelmi példamutatás. Két óvodában szülői összefogással már működik a szelektív hulladékgyűjtési program. Remélhetőleg ezeknek a gyerekeknek lételemük lesz a tiszta város. Az XIII. kerület önkormányzata igyekszik lekötni a gyerekek energiáit. Anyagi támogatással az angyalföldi kicsik úszás-, birkózás- és cselgáncsoktatásban vehetnek részt. Számos foglalkozás térítésmentes, vagyis a pénz nem akadály. A szakemberek szerint az óvodai évek rendkívül meghatározóak. A gyerekeknek ugyanis észrevétlenül alakulnak ki szokásaik. Fejlődnek képességeik, készségeik. Vagyis nem lehet elég korán elkezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!