Hírek

2005.09.21. 00:00

Nem feketén tesztelik a kávéházakat

Egy hosszú évek során kidolgozott értékelő rendszer segítségével a kavehazak.hu internetes portál szakmai műhelye 2003-ban megvizsgálta Budapest több mint harminc kávéházát, és 2004-ben kiírta a Kávéházak Versenyét. Ez volt a „Kávéváros születik” eseménysorozat kiemelt eseménye.

Váczy A.

A szellemi műhely csapata úgy döntött, 2005-ben is megszervezi a Kávéházak Versenyét, amely idén országossá bővült. A vendéglátóhelyek meghívás alapján nevezhetnek, a versenyt öt hónapon keresztül off-line események, közönségszavazás népszerűsítik. Lapunk, a Reggel is a verseny médiatámogatója. A tavalyi nyertes Zila Kávéház Krisztina Cukrászda adott helyet a versenynyitónak: szeptember 15-én startol, és 2006 januárig tart a küzdelem. Ez idő alatt az értékelők folyamatosan felmérik a jelentkezőket, majd minősítik a meghívott kávéházakat. Nevezni 2005. október 15-ig lehet, a versenyzők listáját október 30-ig a kavehazak.hu és a médiatámogatók teszik közzé.

A szervezők a kávéházakat felmérték, és meghatározták azokat a feltételeket, amelyeket figyelembe véve az egyes üzletek meghívásos alapon nevezhetnek be. Ilyen feltétel, hogy utcára nyíló kávés vendéglátóüzlet legyen, már délelőtt nyisson ki, legyen benne minimális ételválaszték, legalább húsz férőhellyel rendelkezzen, és nem hiányozhat a mellékhelyiség.

Az értékelés szempontjai, egyszersmind a kávés gasztronómiai élmény öt fő összetevője: 1. térkialakítás, 2. eszközök, 3. személyi feltétel, 4. érzékszervi vizsgálat, 5. kávéháziság. Az élmény közel száz összetevőjét értékelik, az üzleteket a kávéházi tartózkodás jellemző időszakaiban keresik fel, és előre megírt forgatókönyvet követnek a „versenybírák”. A Kávéházak Versenye 2005 off-line bázisa a budapesti Tranzit Art Café, annak az októbertől januárig tartó, négyrészes programsorozatnak a helyszíne, amelyben kávés szakemberek és vendéglátók, városvédők, művészek és a mai magyar közélet szereplői hívják meg a szervezőket beszélgetésre, performanszra, előadásra és elmélkedésre. Természetesen egy csésze kávé mellett.

Október 25-én kritikai szemlélettel ízekre szedik a kávézókat. November 3-án mai „hírességek” mai törzshelyei és kávéházi élménybeszámolói alkotják a program gerincét. November 22-én vitaest lesz a budapesti kávéházi életről. December 8-án Kávéházak Versenye 1905 címmel a rendezők játékos versenyre hívják a múlt idők kávéházait. 

Ezek is érdekelhetik