Hírek

2005.09.30. 00:00

Nyolcszázezren a majomketrecnél

A gorillák már ki sem dugják az orrukat az állatházból, a flamingók már csak rövid ideig láthatók. A kétpúpú tevék viszont jól tűrik a hideget, bundát növesztenek.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="157"] Októberben részleges nyitva tartással várja a látogatókat a Vidám Park
[/caption]Őszi üzemmódra váltottak a városligeti szórakoztató intézmények. Az állatkertben jó néhány állat már behúzódott téli vackába, és a Vidám Parkban is kikapcsolták a nyári játékokat. Nagykabátban, csontig hatoló szélben kevesebben ülnek fel hajóhintázni és a vízi játékok is jócskán veszítettek népszerűségükből. – Október elsejétől részleges nyitva tartással működünk. Hétköznap 11-től 18 óra 30-ig lehet szórakozni a Vidám Parkban – mondta Tari Julianna vezérigazgató. – Az őszi szünetben, október 23-tól november 6-ig ismét hosszabb ideig lesz nyitva a park. Ezután azonban bezárunk.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az idei nyáron mennyien keresték fel az ország legnagyob vurstliját. Az viszont biztos, hogy az időjárás nem kedvezett sem a park üzemeltetőinek, sem a Vidám Park hódolóinak. Júliusban és augusztusban sok hétvégét elmosott az eső, ezt elsősorban költségmegtakarítással ellensúlyozta a park. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a látogatók száma a kedvezőtlen idő ellenére a várakozásoknak megfelelően alakult. Szeptember végéig összesen nyolcszázezren voltak kíváncsiak az állatokra és az arborétumra. A jelentős érdeklődés a nyáron bevezetett újdonságoknak is köszönhető.

– Mintegy kétezren vettek részt a nyár esti állatkerti koncertsorozaton, amelyen a többi között a MÁV Szimfonikusok zenéltek a közönségnek – értékeli a szezont Hanga Zoltán szakmai és sajtóreferens. – Szintén népszerű volt a tavasszal indult elefántetetés, a lepkekert és a kígyósimogatás is.

A programok közül már csak az ormányosok ebédeltetésére alkalmas az időjárás, de csak az első havazásig. Már a hideget nehezen viselő gorillák sem láthatók a szabad ég alatt. A belső állattartó helyeken azonban megtalálhatják kedvenceiket, a 730 faj közül csak egy-két állat telelőhelye zárt. Így a flamingókat a téli hónapokban nem lehet látogatni. Sem a kifejlett madarakat, sem az egy-két hete, némi késéssel született két fiókát.

Ezek is érdekelhetik