Hírek

2005.09.13. 00:00

Októbertől 20% a benzináfa

A magyar kormány is beadta a derekát, és beállt a benzinadót csökkentő európai kormányok egyre bővülő táborába.

Zsebesi Zs.

Hiába kérték az EU pénzügyminiszterei hét végi tanácskozásukon a tagországokat, hogy ne engedjenek a nyomásnak, és ne avatkozzanak be a benzin árának alakulásába. A magyar kormány olyan megoldást talált, amit talán a legkönnyebb lesz Brüsszelben kimagyarázni, hiszen csak előrehozta a jövő januárra tervezett áfacsökkentést. Vagyis a benzin és a gázolaj esetében már október elsejétől húsz százalékra mérséklődik az áfa, a jelenlegi huszonöt százalékról. Ez azt jelenti, hogy 11-12 forinttal lehet olcsóbb a benzin a mai árakat véve alapul.

Az Országgyűlés elé hétfőn lóhalálában be is nyújtotta a Pénzügyminisztérium az áfa csökkentéséről szóló előterjesztését, amit jövő hétfőn el is fogadhat a parlament. Elég jó időt futott a kormány, ha azt vesszük, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap jelentette be az ötletet. A kabinet a kormányfő kezdeményezésére soron kívüli ülést tartott hétfőn, ahol nem voltak ellenérvek a javaslattal szemben. Ezt követően a rendkívüli Házbizottság jóváhagyta, hogy az Országgyűlés – a házszabálytól eltérve – jövő hétfőn tárgyalja a törvénymódosítást, és még aznap megtarthassák a végszavazást is a kérdésben. Gyurcsány indítványára az ellenzék is rábólintott, bár a Fidesz kevesellte a tizenkét forintra becsült árcsökkentést.

Európában elsőnek Lengyelország nyúlt hozzá a benzin adójához és mintegy 16 százalékkal mérsékelte a jövedéki adót, így ott már szeptember 15-től olcsóbb lehet a benzin. Franciaország nem a benzin árához nyúlt, hanem a tiltakozó fuvarosok nyomására egyéb adó- és járulékjellegű terheiket csökkentette. Nyomukban most a parasztok is kivonultak az utcára és azt követelik: engedjék el a földadót a drága benzin miatt. Az olaszok is bejelentették, hogy néhány koncessziós díjat mérsékelnek a fuvarozók számára a benzinár kompenzálása céljából. Ausztria még óvatosabb volt, és pénzügyminisztere egyelőre csak vizsgálatot rendelt el: nem emelik-e az indokoltnál is jobban a benzin árát az olajmultik. A helyhatósági választások előtt álló bécsi polgármester érthetően továbbment, és útdíj bevezetését helyezte kilátásba a drága benzin miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!