Hírek

2005.09.19. 00:00

Regisztrációs matrica nélkül ugrik a forgalmi

Nagy E. D.

– Elvették a rendőrök a forgalmi engedélyemet, mert nem volt matrica a szélvédőmön – panaszkodott lapunknak Dankó Eszter (32). A budapesti üzletasszony hozzátette: új típusú rendszám van az autóján, az őt igazoltatók szerint ehhez kötelező a matrica. Dankó épp két nappal az eset előtt cseréltette ki a szélvédőjét. Mondta is a rendőröknek, hogy higgyék el, nem lopta az autót, de a forgalmit akkor is elvették. Lapunk utánajárt, vajon tényleg szabályosan jártak-e el a rendőrök.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az új típusú rendszám csak a matricával érvényes. Hozzátette: azt is elfogadják, ha igazolni tudja az autós, hogy már gondoskodott a matrica utángyártásáról. Így kollégái a jogszabályoknak megfelelően jártak el. Egy 2000-ben született belügyminisztériumi rendeletben meg is találtuk a vonatkozó szabályozást. Az utángyártás csak a közlekedési hatóság engedélyével lehetséges. Ha a matrica elveszett vagy ellopták, újra kell rendszámoztatni az autót. Megrongálódott matrica is csak akkor utángyártható, ha a vonalkód olvasható rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!