Hírek

2005.10.15. 00:00

Eurós kenyérárat szeretnének a pékek

B. M.

Még nem dőlt el, hogy ezúttal sikerül-e érvényesíteniük a pékeknek a termékeik áremelésére vonatkozó igényüket. A Magyar Pékszövetség szakmai titkára, Werli József a Reggelnek elmondta, hogy elkezdődtek a tárgyalások a nagy áruházláncokkal. Legalább 15 százalékos átvételiár-növekedést akarnak. Az elmúlt két évben ez nem sikerült. Novembertől 19 százalékkal drágul a nagyfogyasztói gáz, amelyért az idei emelések után 38 százalékkal fognak többet fizetni – mondta Werli. Az átlag nettó 105 forint átadási árú egykilós fehér kenyér előállításában 11 százalék az energiaköltség. A következő gázdrágulás az eddig is egy százalék körüli hasznot teljesen elnyeli – vonta le a következtetést a szövetség titkára. Az a céljuk, hogy mielőbb legalább az egy eurót (250 forintot) érje el a fehér kenyér kilójának ára.

Az áruházláncok hozzák forgalomba a sütödei termékek 70 százalékát. Ezzel alacsonyra szorítják a beszállítók árait, ráadásul a hipermarketek nagy része saját sütödét is épített. Ezekben körülbelül 23 százalékkal olcsóbban készíti a termékeket (nincs szállítási költség, árengedmény az anyagokra). Így bár 15 százalék a láncok részesedése a pékárukban, mégis árcsökkentést kényszerítettek ki a külső pékeknél.

A megkérdezett láncok „nyitottak” minden tárgyalás előtt, de többet nem mondtak. Arra nem vállalkozott senki, hogy megbecsülje, egy esetleges jelentősebb kenyérdrágulás milyen hatással lenne más alapvető cikkek árára. Neve mellőzését kérő szakember elmondta, hogy más termékek gyártói nyilván megpróbálnának „felkapaszkodni a vonatra”. De emlékeztetett arra, hogy a nagyáruházak külön-külön tárgyalnak partnereikkel az árakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!