Hírek

2005.10.31. 00:00

Nem támadják a forintsávot az ünnep idején

B. L.

Nem várható a forintsáv ellen irányuló spekulációs támadás a négynapos ünnep alatt – mondta el érdeklődésünkre Barcza György, az ING elemzője. Az ünnepek, különösen a többnaposak ugyan általában alkalmasak arra, hogy komolyan beavatkozzanak, erre most nem kell számítani.
A spekulációs támadások akkor indulnak el, ha viszonylag „kis” összeggel, 40–50 millió euróval, számottevően meg lehet erősíteni a forintot. A spekulánsok rendszerint kivárnak egy olyan ünnepet, amely Magyarországon munkaszüneti nap, náluk viszont nem. Ilyenkor erősíteni kezdik a forintot, hiszen munkaszüneti napon nem tud beavatkozni a jegybank devizapiaci főosztálya.
Jelenleg azonban az euró 251,04 forint, így olyan messze van a forintsáv alja, hogy az említett 40–50 millió euróval nem lehet beavatkozni. Kifizetődő spekulációs támadáshoz ezen összeg többszörösére lenne szükség, ezért várhatóan senki sem fog a négynapos ünnepben a forinthoz nyúlni – tette hozzá az elemző.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!