Hírek

2005.11.02. 00:00

Kerekeken gurul a remény

Varga Ottó

Azt még pontosan nem tudni, mennyibe kerül ez nekünk – 60 napon belül megtudjuk –, azt azonban már igen: a dél-koreai Hankook gumigyár az eredetileg tervezettnél is mintegy 7 milliárddal többet, összesen 132 milliárd forintot fektet be Magyarországon az új európai gyártóközpontjába. A termelés már 2007-ben megkezdődhet, s mire 2010-ben elérik a teljes kapacitást, már 1500 ember dolgozhat a gyárban. A hír hetek óta lázban tartja a magyar gazdaságot, nem is elsősorban azért, hogy melyik város nyeri meg a céget, hiszen az is tudható, hogy Dunaújváros. Sokkal inkább azért, mert a döntésben sokan az ország versenyképességének újbóli erősödését látják. Szó ami szó, rá is fér már a gazdaságra egy kis önbizalom. Nem a miniszterre, nála ebből nincs hiány – lásd: dübörög a gazdaság, pannon puma stb. –, inkább azokra a térségekre, ahonnan az utóbbi esztendőkben inkább elmennek a munkaadók. Valamint azokra, akik földrajzi, munkaerő-összetételi és egyéb helyzetük alapján joggal reménykedhetnek a befektetők bizalmában, ám azok valamiért inkább Szlovákiát és Lengyelországot választották.

Ezzel a gumigyárral talán megfordul a tendencia, legalábbis most már lesz, amin gurulhat, ami eddig csak döcögött. Reménykedjünk, hogy az eddigi partnerei mellett – Ford, Volkswagen, Hyundai, Renault – újabbakat talál magának a Hankook. Mégpedig olyanokat, amelyeknél éppen napirenden van a „hova telepítsük európai gyártókapacitásunkat?” kérdés, hiszen akkor komoly előnnyel indulhatunk a versenyben. Sőt, mivel a koreaiak előtt már megérkezett a francia Michelin Nyíregyházára, a japán Bridgestone pedig rövidesen Tatabányán építkezik, guminagyhatalomként oda juthatunk, hogy válogatnunk kell az autó-, traktor- és egyéb járműgyárak közt, mert nem lesz elég hely és munkáskéz. Ha ez a vízió nem is teljesedik be, az már most biztos: ekkora gyártókapacitásból jut minden magyarra négy kerék…

De ne ironizáljuk, inkább örüljünk a sikernek, és bízzunk abban, hogy előbb-utóbb megépülnek azok az autópályák, amelyeken a Hankookhoz hasonló beruházások a fővárostól távolabbra is elgurulhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!