Hírek

2006.01.29. 16:17

Botrányba fulladt Szaddám Huszein pere

Botrányba fulladt Szaddám Huszein perének vasárnapi tárgyalása, miután a volt iraki vezető, ügyvédei és magas rangú vádlott-társai a tárgyalás lefolyása miatt tiltakozva hangoskodni kezdtek.

F. A. K.

Szaddám ügyében ítélkező rendkívüli iraki törvényszék új elnöke, a kurd Rauf Rasid Abdel Rahman a tárgyalást megnyitva közölte a védelem képviselőivel, hogy nem enged meg politikai nyilatkozatokat. „Ez a bíróság nem politikai beszédek színhelye” – szögezte le. Néhány perccel a tárgyalás megkezdése után Abdel Rahman kiutasította a teremből Barzan Ibrahim al-Haszan at-Tíkritit, a titkosszolgálat volt főnökét, mert nem volt hajlandó nyugton maradni és szidalmazta a bíróságot. A védelem tiltakozott és kilátásba helyezte, hogy elhagyja a termet, mire a főbíró közölte, ha megteszik, a következő tárgyalásokon már nem vehetnek részt. „Ki akarok menni” – közölte Szaddám Huszein a bíróval. „Akkor menjen”– válaszolta a bíró, mire Szaddám közölte: ő 35 évig irányította Irakot, hogyan lehet, hogy csak úgy kivezetik a teremből. Szaddám Huszeinnek és alvezéreinek Dudzsail síita falu 148 lakosának lemészárlása miatt kell felelniük az októberben kezdődött perben; a tisztogatást a volt elnök egy 1982-es, konvoja elleni merényletkísérlet megtorlásaként rendelte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!