Hírek

2006.03.08. 17:38

A parlament felesleges napja

Alig húsz perc alatt végzett a csonka parlament a tegnapi rendkívüli ülésnappal. A szocialisták nem jelentek meg, így határozatképtelen volt a Ház.

Tibay Gábor

A rendkívüli ülésnapot a Fidesz kezdeményezésére hívták össze. Az ellenzéki párt három előterjesztést, így a lakásépítéssel kapcsolatos áfa csökkentését, a tizennegyedik havi nyugdíj kérdését, illetve Gyurcsány Ferenc fantomcégével, a Nomentana Kft.-vel kapcsolatban a Fidesz képviselői által létrehozni javasolt vizsgálóbizottság felállítását tűzte napirendre. Pontosabban: tűzte volna, ha a honatyáknak sikerült volna megszavazni a napirendet. Ez azonban az MSZP távolmaradása miatt meghiúsult. Mindenesetre a „munka” kezdete a Fidelitas nőnap alkalmából virágot osztott a képviselőnőknek: a szocialisták padsoraiban az asztalra kerültek a csokrok. Napirend előtti felszólalásában Herényi Károly MDF-frakcióvezető nem bírta kihagyni a hasonlatot: szerinte az üres padokon heverő virágok inkább a temetőre emlékeztetnek. Herényi megfeddte a Fideszt, mondván: kampánycélokra használják a parlamentet, az MSZP-t viszont azért kárhoztatta, hogy képviselői nem jelentek meg az ülésen, a Ház méltóságát sértve ezáltal.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke felszólalásában azt mondta, pártja nem szavazza meg a napirendet. A pártvezető szerint ugyanis egyértelmű: a Fidesz kampánycélból hívta össze az ülést. Kuncze úgy vélte, pártja szívesen vette volna a rendkívüli ülést, ha azon érdemi dolgokat, így például a Fidesz szerverügyét, vagy az MDF-es képviselők zsarolását tárgyalták volna.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke közölte: pártja elsősorban azért kezdeményezte a napot, hogy az uniós lehetőséggel élve vitázhassanak a lakásépítés áfájának 20 százalékról 5 százalékra csökkentéséről. Mint mondta, minderre februárban a Fidesz tett javaslatot, ám azt a kormány eddig nem fogadta el.

Ez után a napirendről a szocialisták közül egyedül jelen lévő Göndör István javaslatára gépi szavazással döntöttek a honatyák. Az MSZP távollétében az Országgyűlés határozatképtelennek bizonyult – mindezt Áder János Fidesz-frakcióvezető későbbi sajtótájékoztatóján úgy értékelte, a szocialisták távollétükkel megmutatták, nem támogatják a forgalmi adó csökkentését. Göndör István szintén tájékoztatón arra emlékeztetett: a kormány március 31-ig benyújtja javaslatát Brüsszelnek, a törvényalkotási munkát pedig elég októberben elvégezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!