Hírek

2006.03.29. 09:31

Áttörés a kisebbségi törvény ügyében

Markó Béla elmondta, a kulturális autonómiára vonatkozó ötödik fejezettel kapcsolatban továbbra is fennállnak a nézetkülönbségek, megállapodtak viszont abban, hogy - miközben tovább folynak az egyeztetések - a mindenki által elfogadott rész vitáját felgyorsítják.

BAMA

"Valóban működött a koalíció. Megegyezésre tudtunk jutni a demokrata párti képviselők jó részével, a liberálisokkal pedig eddig sem volt gondunk” - értékelte romániai Új Magyar Szó című napilapnak a szaktestületi vita szünetében Márton Árpád.

A frakcióvezető elmondta: a kormány által megszövegezett formában fogadtak el meghatározó jelentőségű cikkelyeket. A legnagyobb áttörésnek a harmadik szakasz elfogadását nevezte, hiszen ez államalkotó tényezőként ismeri el a nemzeti kisebbségeket. Ezt Máté András Levente, a jogi bizottság tagja győzelemnek minősítette. 

A vita nem volt akadálymentes. A Nagy-Románia párti Lia Olguta Vasilescu bejelentette, figyelembe kell venni az Európai Integrációs Minisztérium frissen kiadott véleményét a törvénytervezetről.

Markó Attila államtitkár a kormány képviseletében kijelentette: annak idején amikor a kabinet a tervezetet tárgyalta a szaktárca nem fogalmazott meg fenntartásokat a törvénnyel kapcsolatban. Végül az ellenzéki párt képviselői a korábban bevált módszert alkalmazva próbálták akadályozni a munkálatokat, és kivonultak a teremből. A három bizottság azonban ezúttal így is határozatképes maradt. Lapzártakor a vita még tartott.

Márton Árpád frakcióvezető reményének adott hangot, hogy a nap folyamán az általános részt, illetve az oktatási fejezetből néhány cikkelyt sikerül megszavazni, írja mai számában a napilap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!