Hírek

2006.03.31. 07:31

Autonómiát kérnek a vajdasági magyaroknak is

Három vajdasági magyar párt elnöke levélben kereste meg Martti Ahtisaarit, az ENSZ-nek a Koszovó ügyével megbízott főtárgyalóját.

BAMA

Ágoston András, dr. Páll Sándor és Rácz Szabó László felhívták a főtárgyaló figyelmét arra, hogy autonómia-követelésükkel, amelyet a negyedik vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség nem írt alá, megkeresték már Szerbia és Montenegró külügyminiszterét, valamint a szerb Köztársaság kormányának elnökét is, írja pénteki számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap. Levelünkre, amit a múlt év december 12-én küldtek el, a mai napig nem kaptak választ.

A megkeresés lényege az, hogy a főtárgyalónak is elküldött autonómia-dokumentumok szerint az egyidejűség és a reciprocitás elve alapján nemzeti alapú autonómiát kell biztosítani a vajdasági magyarságnak is. A hármak szükségesnek tartják, hogy a térség valóban összetett gondjait, amelyek közül mindenképpen kiemelkedik Koszovó státusának meghatározása, a legjobb lenne egy csomagban kezelni és megoldani.

A hármak két dologban kérik Ahtisaari megértő támogatását. Fontos lenne, hogy a Koszovó státusával összefüggő tárgyalássorozat megfelelő szakaszában legyen állásfoglalás a térség kisebbségei nyílt és megoldatlan kérdésének rendezésére vonatkozóan is. Ezen kívül a hármak hasznosnak tartanák, ha a Koszovó-tárgyalásokon a szerb fél számára világossá válna, hogy a kisebbségi kérdés a térségben csak jóakarattal, konszenzusra való készséggel és egyértelmű politikai akarattal oldható meg, írja a napilap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!