Hírek

2006.03.27. 07:00

Bonyolult nekem a választási rendszer

Olvasónk nem érti a magyar választási rendszert, így bizonytalan abban is, kire érdemes leadnia szavazatát. Jogi szakértőnk dióhéjban elmagyarázza, miként rendelkezik a törvény.

BAMA

A magyar választás közvetlen, titkos és általános – mondja dr. Schneider Péter jogász. Közvetlen, mert személy szerint egy-egy képviselőre szavazhatunk. Titkos, azaz választásunkhoz senkinek semmi köze nincs.
Magyar sajátosság, hogy egyéni képviselőre és listára egyaránt voksolhatunk.

A listákat a pártok a megyékben és az egész országra kiterjedően állítják. Az első fordulóban egy képviselőre és egy pártlistára szavazhatunk. A listás szavazás voksain a pártok a szavazati aránynak megfelelően osztoznak. Az a párt jut be a parlamentbe, amelyik az összes leadott szavazat legalább öt százalékát megkapta.

A töredékszavazatokat bonyolult eljárási rend szerint veszik számba. A be nem jutott képviselőkre leadottakat hozzáadják a megyei, majd az országos listásakhoz. Így néhányaknak még esélyük lehet a bekerülni a parlamentbe.

A választás akkor érvényes, ha az összes szavazatra jogosult állampolgárnak legalább az ötven százaléka plusz egy ember érvényesen szavaz. Az alacsony választási részvétel a kis pártoknak kedvez. Nekik van ugyanis a legszilárdabb táboruk – ha esik, ha fúj, a szavazóurnákhoz járulnak.

A második fordulóban már csak azok az egyéni képviselők indulnak, akik első alkalommal nem érték el az ötven százalék plusz egyes szavazati arányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!