Hírek

2006.03.20. 17:50

Egyiptomból élelmezik a gázai palesztinokat

Több tucatnyi palesztin fegyveres megrohamozta hétfőn a kormány gázai épületegyüttesét, és ott tűzpárbajt vívott a rendőrséggel.

E. Cs.

Egy másik csoportjuk lezárt egy főutat az övezetben, más osztagok elfoglalták a gázai erőmű egy részét, illetve  behatoltak egy katonai kórházba. E fegyveresek mind kötődnek a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz. Attól tartanak, hogy a Hamász-kormány idején nem lesz munkájuk. Akiknek jelenleg van, azok sem kapják meg illetményüket az utóbbi időben.


A kormányépületeket megtámadók először vaktában lövöldöztek, majd tűzharc alakult ki ők és palesztin rendőrök között. A közelharcban megsebesült két rendőr és két fegyveres. Ezt megelőzően fegyveresek egy 25 fős csoportja behatolt a gázai hőerőműbe, tűzpárbajba keveredett az ottani biztonsági erőkkel, majd egy rövid időre elfoglalta az erőmű egy részét. Az erőmű  szolgáltatja a Gázai övezet villamosáram-szükségletének nagy részét.


Közben bizonyossá vált, hogy az új palesztin kormányt csakis a Hamász politikusai és vele elkötelezett szakértők alkotják. Az utolsó pillanatban a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű párt is lemondta csatlakozását. Vezetője szerint azért, mert a kabinet politikai platformja nem tartalmazza a Palesztin Felszabadítási Szervezetet, mint a palesztin nép törvényes képviselőjét. A kormányban 24 miniszter lesz, 14 Ciszjordániából és 10 Gázából. Lesz benne egy keresztény tag és egy nő is. A Gázába vezető Karni átkelő lezárása miatt már az alapvető élelmiszerek hiánya és kenyérellátási gondok fenyegetik a Gázai-övezetet. Az átjárót több terrortámadás után biztonsági okokból zárta le Izrael két hónappal ezelőtt. Amerikai és egyiptomi közvetítéssel sikerült megállapodni egy kompromisszumban, egy másik, Egyiptomba vezető átjáró megnyitásában, így az alapvető élelmiszerek Egyiptomon keresztül eljuthatnak majd a palesztin lakossághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!