Hírek

2006.03.12. 19:48

Elönti a víz az országot

A hét végén újabb embereket kellett a belvíz miatt kitelepíteni, így 169-re emelkedett azok száma, akik kénytelenek voltak otthonukat elhagyni; a vízzel borított területek nagysága 211 ezer hektár – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

BAMA

A Pest megyei Nagykátán szombaton lakhatatlanná vált egy vályogház, ahonnan négy ember kellett kitelepíteni, az érintetteket szükséglakásban helyezték el – mondta Dobson Tibor. A belvíz miatt sérült lakóházak száma elérte a negyvennégyet. Az országban jelenleg 26 települést érint a belvíz, 44 település védekezik valamilyen formában a víz ellen – tette hozzá Dobson.

A védekezésben mintegy 1.200 önkormányzati dolgozó, vízügyi szakember és tűzoltó vesz részt négyszáz különböző munkagéppel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a Duna osztrák szakaszán, valamint a mellékfolyókon tovább folytatódott a vízszintemelkedés. Az árhullám elérte Budapestet is, de a rakpartokat valószínűleg nem kell lezárni. A Tisza-völgyben is új árhullámok indultak el a folyók külföldi és magyarországi szakaszain. Az áradás elérte az árvízvédelmi fokozatot a Körösökön és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén. Ismét árad a Kraszna. A nagy mennyiségű belvíz miatt a Hortobágy-Berettyón tovább nőttek a vízszintek.

A Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán III. fokú, a Zagyva felső, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán II. fokú a készültség.

Kilépett a strandra a Balaton

Méteres hullámokat korbácsolt a Balatonon az erős északi szél, a déli partot több helyen is elöntötte a víz, lakóházakat azonban nem veszélyeztet. A 80, helyenként 100 kilométeres erősségű szél „megnyomta” a tó vizét, amelynek vízszintje jelenleg meglehetősen magas, 116 centiméter, ezért a hullámok kicsaptak a partra – mondta Heizler György, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Tájékoztatása szerint Balatonlellén a szabadstrandon három hektárnyi területen áll a víz. Nyolc faház, három üzlet és egy hatlakásos társasház található ezen a területen, a strandra 200 homokzsákot vittek ki, hogy útját állják a tó vizének – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!