Hírek

2006.03.21. 18:16

EU-támogatás baromfira

Az Európai Unió támogatja a madárinfluenza miatt nehéz helyzetbe került baromfiágazatot – jelentette be hétfőn Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az EU-tagországok agrárminisztereinek ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

Tóth Marcella

Eddig ugyanis az EU azon az állásponton volt, hogy az ágazat problémáit a tagállamok önállóan oldják meg. Most azonban elismeri, hogy olyan szükséghelyzet állt elő, amelyben lépnie kell. Arra is engedélyt adott, hogy a tagállamok támogathassák baromfitenyésztőiket és kereskedőiket, ugyanis ehhez is az unió előzetes jóváhagyása kell. Magyarország azt szeretné, hogy a feldolgozók a kényszertároláshoz hitelt vehessenek fel, ehhez a kormány állami garanciát, illetve uniós jóváhagyással kamattámogatást kíván adni. A kormány egy hónapja döntött arról, hogy 3,5 milliárd forinttal enyhíti a szektor gondjait. Ebből még egyetlen fillért sem kapott meg az ágazat – mondta el a reggel.hu-nak Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója. Tavaly az utolsó negyedévben hárommilliárd forint jövedelemkiesést, illetve többletköltséget okozott a madárinfluenza a baromfiágazatnak. Az elfekvő készletek tárolása 50–60 millió forint kiadást jelent havonta.

A betegség magyarországi megjelenése, azaz az előző hónap közepe óta a baromfi felvásárlási ára tíz, nagykereskedelmi ára 15 százalékkal csökkent. A forgalom február 20-a óta 15- 20 százalékkal esett vissza. Kérdés, hogy mennyire lesz tartós a madárkór miatt kialakult helyzet. Hosszú távon ugyanis nemcsak a baromfitenyésztők és kereskedők érzik meg negatív hatását, de az ágazattal együttműködők, például a takarmánygyártók is.

Az uniós támogatást az AVEC (az európai uniós baromfitenyésztőket és termelőket képviselő szervezet) javaslatai alapján többek között a termelés visszafogására kell fordítani, valamint a meglévő elfekvő készletek költségeit fedezné. Ezen felül segítséget adnának a baromfitermékek promóciójához is, amelyben azt tudatosítanák a fogyasztókban, hogy a szárnyasokból készült élelmiszerek fogyasztása semmilyen veszélyt nem jelent. Az uniós támogatás felhasználásnak részletei még nem ismertek, erről még tárgyalnak Brüszszelben. A magyar kormány támogatásának felhasználására tíz pontot javasolt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak a Baromfi Terméktanács. Ezekből ötöt tartott elfogadhatónak az agrártárca. Így többek között a madárinfluenza miatt zárolt körzetek túltartási költségeit, a készletek tárolását, illetve a hulladék ártalmatlanítását támogatnák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!