Hírek

2006.03.02. 10:08

Feljelentette magát 28 újságíró

Az ügyészségi gyakorlat ellen szerveztek ad hoc tüntetést újságírók a bukaresti főügyészség előtt. A titkos adatok közlése címén indítható eljárások ellen emelték fel szavukat.

BAMA

Az újságírók a tüntetésen nyílt államtitok-börzét tartottak, olyan titkosnak minősülő informácókat cseréltek, illetve kínáltak, melyek titkosságuk ellenére fellelehetőek az interneten (személyes adatokat, adatbázisokat, katonai repülőgépek internetről letölthető műholdfelvételeit).

A megmozduláson résztvevő 28 újságíró az általuk összegyűjtött, titkosnak minősülő dokumentumokat átadta az ügyészségnek, és önfeljelentették magukat.

Az eredeti megmozduláson táblákon hirdették: "Titkos információkkal kereskedek", "Katonai titkokat árulok, orosz partnert keresek" vagy "Megvásárolnám a titkosszolgálat archívumát".

A szervezőknek a tüntetéssel az volt a célja, hogy felhívják a hatóságok, a titokfelelősök és a szakmai szervezetek figyelmét arra a szerintük elítélendő gyakorlatra, hogy újságírókat hurcolnak meg titkos adatokkal való visszaélés vádjával, miközben az újságírók csak a munkájukat végzik. 

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a román Munkatörvénykönyv médiamunkásokra vonatkozó passzusai elismerik az informátor védelméhez való jogot, de a román igazságszolgáltatás ezzel szemben nem.

Az akció során olyan merevlemez-törlő gyorsprogramok listáját is közölték, melyekkel egyetlen gombnyomással eltüntethető minden adat a számítógépről. (hotnews)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!